Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Over genode en ongenode gasten

Ronald van Harxen, STONE | maandag 9 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

Het aardige aan steenuilennestkasten is dat je er behalve de rechtmatige bewoners regelmatig ook gasten aantreft. Sommige uitgenodigd en andere minder welkom. De eerste zijn daar vaak onvrijwillig en niet op eigen kracht gekomen, de tweede hebben zichzelf toegang verschaft.

Lijkenlucht

Toen ik het luikje opende rook ik het direct: daar ligt een lijk. Nadat ik voorzichtig wat gedroogd gras had weggetrokken, zag ik waar het vandaan kwam: een dode eekhoorn. Die hadden we daar tijdens de februaricontrole ook, maar toen leefde hij nog. Voorin zag ik vier witte eitjes glintseren. Ma steenuil was zo vriendelijk geweest even op te gaan staan zodat ik er een blik op kon werpen. Omdat bijna de helft van de kast in beslag werd genomen door het nest van de eekhoorn en er straks voor de jonge steenuilen weinig ruimte over zou blijven, besloot ik het met eekhoorn en al te verwijderen. Behalve moeder eekhoorn kwamen er ook twee dode jonge eekhoorns tevoorschijn (foto 1 en 2). Zo zout hadden we het niet eerder gegeten. Wat zich hier heeft afgespeeld laat zich lastig raden. Hoe bijzonder zou het zijn geweest als we er de camera's van Beleef de Lente op hadden staan. 

Het haasje

Ik weet niet of het te maken had met het geringe aantal muizen of met de exquise smaak van dit broedpaar, maar in een nestkast in Barlo troffen we twee half opgepeuzelde haasjes (foto 3 en 4). Zo klein nog, dat ze vast nog gezoogd werden. Op de de site van de Zoogdierenvereniging lees ik dat jongen hazen al na enkele dagen hun geboorteplek verlaten, maar daar een maand lang elke dag - drie kwartier na zonsondergang - naar terugkeren om gezoogd te worden. Blijkbaar was man steenuil op de hoogte van de aankomst- en vertrektijden en heeft hij gewoon bij het juiste haltepaaltje staan wachten.

Spreeuwen

Spreeuwen behoren zowel tot de categorie ongenode als genode gasten. We troffen de afgelopen dagen meerdere kasten waarin spreeuwen hun intrek in hadden genomen. Heel vaak met vijf jongen. Jonge spreeuwen worden blind geboren en reageren op geluid op de binnenkomst van een van de ouders met sperren. Op mijn hand reageerden ze op gelijke wijze met strekken van de nek en het sperren van de bek: hier moet het in! (foto 5)

Delicatesse

In de middeleeuwen wisten ze het al: een goed gevulde nestjonge spreeuw is een delicatesse. Gestoofd schijnen ze het beste te smaken. Je moet ze wel even de tijd geven om te groeien, des te meer heb je eraan. Bij enkele steenuilen was de honger blijkbaar zo groot, dat geduldig wachten geen optie meer was. In diverse nestkasten troffen we jonge spreeuwen op luierleeftijd (foto 6 en header). Naakt, met alleen boven op de kop een plukje veren. Spuuglelijk, maar lekker ...!

Doortrekker

Bijzonder was ook de vondst van een dode tapuit. (vrouw, zonder kop, foto 7). Tapuiten zijn in Nederland de laatste decennia schaarse broedvogels geworden van vooral de duingebieden. We kennen ze bij ons in de Achterhoek alleen als doortrekker op weg naar noordelijk gelegen broedgebieden. Als ze aan de grond komen om te rusten en voedsel te zoeken, zitten ze graag op rasterpaaltjes. Moet je wel opletten dat je niet naast een paaltje gaat zitten waarop een steenuil  zijn middagdutje doet. Van je buren moet je het in dat geval niet hebben. Of mevrouw tapuit te uitgeput was om goed op te letten of levensmoe, wie zal het zeggen. Maar aan haar reis kwam een voortijdig einde. Volgende keer beter opletten.

Spitsmuizen

Doorgaans worden ze maar weinig gevangen, spitsmuizen. Ze schijnen afgrijselijk te smaken. We hoorden het verhaal van een hond die niet wist hoe snel hij een gevangen spitsmuis weer moest uitspugen. Toch troffen we er al zes: vijf huisspitsmuizen en een bosspitsmuis (foto 8). Op een totaal van 41 prooien is dat best veel. Of we ze meer gaan zien de komende tijd nu veld- en bosmuizen schaars lijken te zijn? 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs