Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ongewenste buurman/vrouw op bezoek, maar niet voor lang.

Door Mark Hessels

Over floaterclips en donsexplosies

Mark Hessels | vrijdag 15 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 94x

Beleef de Lente heeft inmiddels een heel eigen jargon ontwikkeld. De afko’s zijn bijna niet meer bij te houden, maar af en toe komen er ook prachtige nieuwe woorden bij. De laatste toevoeging is: floaterclip en daar wil ik graag wat meer over vertellen.

Floaterclip ?

Ja, als je een clipje maakt over floaters dan mag dat wat mij betreft best een floaterclip heten. De spellingschecker is het daar trouwens niet mee eens, maar om die nou de pret te laten bederven gaat me ook wel wat ver. Floaterclip dus gewoon in de volgende versie van de dikke VanDale. En een mooi voorbeeld van een floaterclip staat sinds gisteren online:

 

Maar hoe zat dat ook al weer met die floaters ?

We hebben het er ieder jaar wel een paar keer over, maar voor de nieuwe kerkuil-kijkers en omdat het gewoon superinteressant is vertel ik er graag nog een keer over.

Bij veel dieren en vogels en dus ook bij kerkuilen heb je paartjes die een territorium hebben weten te bemachtigen en het met succes verdedigen tegen indringers. In die territoria wordt doorgaans ook gebroed als de omstandigheden gunstig zijn. Ons erf is dus bijvoorbeeld een territorium voor de kerkuil.

Maar lang niet alle kerkuilen zijn in staat om hun eigen territorium te veroveren, simpelweg omdat er niet genoeg geschikte plekken zijn. En deze overblijvers worden dus noodgewongen dakloze zwervers, die ook geen paar vormen en ook geen broedsel grootbrengen. Deze dieren noemen we vaak, met een mooi Nederlands woord ‘floaters’.

 

Wat een droevig verhaal

Ja, de tranen schieten je bijna in de ogen bij zoveel onrecht. We weten over het algemeen ook best weinig over deze ‘floaters’ omdat ze niet zo makkelijk te onderzoeken zijn. Ze zijn ook nogal lastig te vinden. Je vindt ze niet vaak in een nestkast en als ze daar al in schuilen dan is het niet om te broeden, dus je kunt ze dan ook weer niet koppelen aan nakomelingen en dergelijke. We weten eigenlijk niet eens goed hoeveel ‘floatende’ kerkuilen er zijn in Nederland, terwijl we het aantal broedparen met territorium behoorlijk goed in het vizier hebben. Dus als iemand nog wat tijd over heeft; er valt nog genoeg te onderzoeken.

Maar het is niet alleen droefenis met die ‘floaters’. Een van hun belangrijkste taken is om regelmatig te kijken of het allemaal nog wel goed gaat bij de territoriale paartjes. Is het huwelijk nog een beetje gezellig ? Zijn ze allebei nog in goede conditie ? Is er niet toevallig iemand aan het dood gaan of zelfs al gestorven en heeft de bedroefde weduwe/weduwnaar misschien een troostende vleugel nodig ? Dat is wat de ‘floaters’ vooral bezig houdt. Want zodra er maar ergens een vacature ontstaat zijn zij er als de kippen bij (Huh, kippen ? Kunnen we het ajb een beetje overzichtelijk houden?) om de vacante positie in te nemen en daarmee te zorgen dat de goede territoria altijd bezet worden door een paartje en daar dus voor nageslacht kan worden gezorgd.

Nou, lang verhaal, maar die indringer was dus gewoon een floater die even kwam kijken of er al iemand dood was. Ik denk dat hij het vrij duidelijke antwoord van V nu wel begrepen heeft.

 

En die donsexplosies ?

De donsexplosies zijn vorig seizoen al een keer uitgebreid besproken in het blog: De suikerspinnenclub. De link naar dat blog vind je hier. In dat blog wordt je ook gelijk bijgepraat over de watten-anarchie, mocht je daar ook interesse in hebben.

Niet alle indringers zijn even bedreigend, maar M houdt zelfs deze iets te nieuwsgierige huismus goed in de gaten....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs