Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vogelkijkwand Eemdijk foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Ouwe Hijm

Marcel Vedder | maandag 31 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 133x

Het Beleef de Lente-seizoen is weer voorbij. Dit jaar stond de camera op een wel heel bijzonder plek. Zo'n pakweg 4 hectare is vrijwel helemaal gereed gemaakt voor de weidevogels. Het is daarmee dé weidevogelhotspot van agrarisch Eemland. Gewoon op boerenland.
ijsbaan Eemdijk foto ijsbaan Eemdijk

Een druk bestaan

De camera was dit jaar geplaatst bij de Gebroeders Hoolwerf in Eemdijk. Hun vader was jaren geleden melkveehouder met een bedrijf dat niet groot genoeg was om volledig van te leven. Ouwe Hijm startte dus zo'n zestig jaar geleden met agrarisch loonwerk, aanvankelijk veel handwerk, later ook met tractoren, onder andere uitgerust met een kunstmeststrooier, hooipersen, mestwagens en slootmachines. Een druk bestaan met eigen melkvee erbij, reken daar maar op.

De generatie die volgde, had meer met het loonwerk dan met de koeien, dus werd daar vol op ingezet. Met de pensionering van ouwe Hijm gingen de koeien weg en werd het bijbehorende grasland "overbodig".

 

Vogels en schaatsen

Met de komst van het vroegere SNL agrarische natuurbeheerpakket diende zich een nieuw gebruiksdoel aan voor het grasland. Tijdens de 'Vrijmibo', of waarschijnlijker 'Zamibo' (de werkweek in dit vak eindigt zelden op vrijdag) was er een van de broers die voorstelde: "We kunnen het wel onder water zetten voor de vogeltjes en 's winters hebben we dan meteen een ijsbaan." Omdat machines en pompen het gebrek niet zijn bij loonwerkers is het bijna net zo snel gedaan als verzonnen. De eerste jaren is er flink geschaatst en weidevogels weten zo'n plas ook snel te vinden.

Mooi is dat: Je verzint wat, doet wat en het werkt ook nog. Prachtig. De oude baas zal onwaarschijnlijk gefronst hebben bij het idee. Jaren lang noeste handarbeid verricht om er fatsoenlijk grasland van te maken, gaan ze het onder water zetten! (we horen het nog steeds bij oudere boeren in de streek).

 

Toplocatie

Zoals gezegd, is "IJsbaan Eemdijk" verworden tot een toplocatie, dat heeft u kunnen zien, en terugzien kan nog middels de ontelbare clipjes van Romke Visser. Enkele jaren geleden hebben we in samenwerking met een onderneming een speciale kijkwand geplaatst zodat een en ander ook écht live te bewonderen is zonder verstoring. Ook is er een schelpeneiland voor de kluut en worden er kruiden en bloemen gezaaid. Ik denk dat ouwe Hijm het wel mooi zou vinden.

 

Van generatie op generatie

Het contrast tussen vader en zonen laat mooi zien hoe het er vaak aan toe gaat in de sector. De oudere generatie doet het zus, de jongere weer zo. De jonge boeren van nu groeien vaker op tussen de 'gewone mensen', gaan vaker naar algemenere scholen en ook agrarisch onderwijs biedt een veel breder onderwijspakket waardoor van wij/zij onder jonge generaties veel minder sprake is. Zo zien we dat veel jonge boeren de staldeuren weer openen waar vader die sloot, stappen jonge boeren sneller in een ANLb-overeenkomst en doen veel jonge boeren veel aan burgerbeleving op het boerenerf, waar veel oudere boeren dit maar onzin vonden. In dit licht bezien is gesteggel over 2030/2035 in de politiek grote onzin. Landbouwtransitie is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Niet overal tegelijk maar wel van generatie op generatie.

Ik wens u een mooie zomer toe.

Krantadvertentie De Bunschoter 1963 collectie Hoolwerf

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs