Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Verhuizen (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Opvliegers en laagvliegers

Caroline Walta, STORK | zondag 7 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 951x

Eén, twee, drie... afgelopen week was het zover: daar gingen ze. Dit is dé periode dat jonge ooievaars uitvliegen en we steeds vaker naar een leeg nest* turen. Maar was als het anders loopt (vliegt)?

Het STORK team is jaarrond in de weer met ooievaars: inventariseren en onderhouden van nesten, beantwoorden van vragen, verzorgen van allerlei communicatie over ooievaars, organiseren van de wintertelling, invoeren van gegevens en - uiteraard- Beleef de Lente van maart t/m augustus. De pieken liggen in mei, als de eerste kuikens binnenkomen in de opvang en in juni met het ringen van de jongen.

Uitvliegers

Het is nu juli en dan is het tijd voor... opvliegers van de uitvliegers. Jonge ooievaars die rakelings langs elektriciteitskabels scheren, nog nét een flatgebouw kunnen ontwijken, of in de berm struinen, tussen het langsrazende verkeer (laagvliegers).

Soms gaat het mis. Soms gaat het goed. En soms er tussenin. Zo werd er vorige week in Hazerswoude-Rijndijk een uitgeputte jonge ooievaar gered door de dierenambulance. Blijkbaar had de vogel al een flink stuk gevlogen, want het was niet te achterhalen waar in de buurt zijn nest was. De ooievaar is voor eerste hulp overgebracht naar de Haagse Vogelopvang De Wulp. Daar kwam de vogel na een tijdje weer bij. Had geen verwondingen en at goed.

Hoogvliegers

Het is belangrijk dat een jonge ooievaar na zijn herstel nog een tijdje kan "uitwennen" en de kans krijgt om met soortgenoten op trek te gaan. Hiervoor heb ik de vogel gisteren (zaterdag) overgebracht naar Ooievaarsopvang Herwijnen. Binnenkort gaat de deur van het verblijf open en kan het jong in de tuin kennismaken met o.a. "De Drie Musketiers uit De Lutte".

Eind augustus, begin september gaan de meeste jongen op trek. In groepen cirkelen ze steeds hoger, tot de plek waar ze zijn opgegroeid nog maar een klein stipje is. Dan begint het grote zwe(r)ven, de grens over, de wereld verkennen.

Bedankt voor de goede zorgen Piet & Magda van Andel en Kees Vos!

*) P.S.: we gaan ervoor zorgen dat alle trouwe Beleef de Lente-kijkers géén last krijgen van "het lege nest-syndroom", hierover meer in de blog van overmorgen (dinsdag)

Van Den Haag naar Gelderland (Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs