Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Opvetten

Annelies Marijnis | donderdag 18 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 909x

In de chat is verschillende keren door oplettende kijkers gesproken over een vriendje of vriendinnetje van Kuuk . Dit vogeltje komt regelmatig langs bij Kuuk. Jonge, net uitgevlogen, zwaluwen verkennen de kolonie, kijken naar andere nesten, bezoeken of overnachten soms in een leeg nest.

En volgend jaar kunnen zij op die manier deze kolonie weer terug vinden. Ontzettend knap hoe ze dat doen.

En zo leert Kuuk andere jonge Huiszwaluwen kennen. Wij herkennen jonge Huiszwaluwen aan een valer kleed dan de oudere vogels. Het wit van de veren, te zien bij de flanken, is ook wat grauwer en de vleugels hebben witte randjes. Ook hebben jonge exemplaren vaak een soort donkere veeg bij de borst die soms een beetje door loopt naar de hals. Wie weet of volgend jaar onze Kuuk terugkomt met dat ene vriendinnetje die hij nu heeft leren kennen, om samen een nest te maken. Wanneer ze een paar vormen, of dat in de winter in Afrika is of bij aankomst in de kolonie is ook nog niet bekend.

Nu breekt er een periode aan voor de jonge vogels om op te vetten voor de trek naar Afrika. Maar dit vertrek is pas laat in augustus, september. En wanneer de ouders aan een tweede nest beginnen, gebeurt het ook nog wel dat de jongen van het eerste nest mee helpen om de jongen van de tweede leg te voeren. Even oefenen voor de tijd dat ze zelf een nest zullen hebben.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs