naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Voedertafel

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Drukte op de tak   *   Vijf kuikens en een muis   *   Smullen van een peer   *   Jongste kerkuilskuiken heeft het niet gered..   *   Steenuil is een dagje thuis
Toon alle blogs & vlogs

Door Annelies Marijnis

Opvetten

Annelies Marijnis | donderdag 18 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 54x

In de chat is verschillende keren door oplettende kijkers gesproken over een vriendje of vriendinnetje van Kuuk . Dit vogeltje komt regelmatig langs bij Kuuk. Jonge, net uitgevlogen, zwaluwen verkennen de kolonie, kijken naar andere nesten, bezoeken of overnachten soms in een leeg nest.

En volgend jaar kunnen zij op die manier deze kolonie weer terug vinden. Ontzettend knap hoe ze dat doen.

En zo leert Kuuk andere jonge Huiszwaluwen kennen. Wij herkennen jonge Huiszwaluwen aan een valer kleed dan de oudere vogels. Het wit van de veren, te zien bij de flanken, is ook wat grauwer en de vleugels hebben witte randjes. Ook hebben jonge exemplaren vaak een soort donkere veeg bij de borst die soms een beetje door loopt naar de hals. Wie weet of volgend jaar onze Kuuk terugkomt met dat ene vriendinnetje die hij nu heeft leren kennen, om samen een nest te maken. Wanneer ze een paar vormen, of dat in de winter in Afrika is of bij aankomst in de kolonie is ook nog niet bekend.

Nu breekt er een periode aan voor de jonge vogels om op te vetten voor de trek naar Afrika. Maar dit vertrek is pas laat in augustus, september. En wanneer de ouders aan een tweede nest beginnen, gebeurt het ook nog wel dat de jongen van het eerste nest mee helpen om de jongen van de tweede leg te voeren. Even oefenen voor de tijd dat ze zelf een nest zullen hebben.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht