Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Jonge oehoes tijdens het ringen (Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

Opgroeiende kuikens

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 8 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 139x

Het eerste kuiken was er op 5 april na 34 dg. broeden. Oehoekuikentjes stellen in het begin nog helemaal niets voor. Slappe hap dat het kopje nog met moeite kan oprichten. En..... als je ze vergelijkt met de oehoemoeder zien ze er enorm nietig/klein uit.
Jonge oehoes in de groeve bij Winterswijk (Gejo Wassin)

kwetsbaar

Maar toch zal zo'n ukkie uitgroeien tot een toppredator met voor vrouwen een spanwijdte tot wel 1.80 m. De kuikens zijn in het begin natuurlijk erg kwetsbaar. Moeder oehoe zal nog veel op het nest zijn om de diertjes warm te houden. De eerste 10 dagen is het dons meest wit van kleur. In het begin is vaak een wit stipje te zien aan de snavelpunt. Dat is de eitand waarmee ze de eischaal hebben doorbroken. Op hun 10e levensdag zijn mannetjes ongeveer 180 gram en vrouwtjes 260 gram zwaar.

uiterlijk verandert

Na ongeveer 2 weken verandert de kleur van de oehoekuikens een beetje. Ze gaan er meer grijzig uitzien in plaats van wit. Ook gaan we dan door het dons heen een wat streperig patroon zien. Op dag 15 wegen mannetjes ongeveer 550 gram en de vrouwtjes 770 gram.

boevenmaskertjes

Na ongeveer 3 weken verandert de 'gezichtsuitdrukking' wezenlijk. Tot nu toe was het gezicht van de kuikens ook voorzien van dons. Dat dons gaat nu verdwijnen en het lijkt dan wel of de kuikens een soort van maskertjes hebben. Net zoals de zware jongens uit de Donald Duck. Het donskleed is nu sterk gestreept en de kleur is nu veel meer bruinig. Na 3 weken wegen de mannetjes ruim 800 gram en de vrouwtjes gaan voor het eerst de kilo voorbij.

veren zichtbaar

Na ongeveer 4 weken zijn de groeiende arm en slagpennetjes al vrij goed te zien. De poten zijn al sterk ontwikkeld en lijken flink groot in verhouding met het lichaam. Dit is ook de leeftijd waarop ze geringd kunnen worden. Mannetjes wegen nu zo'n kleine 1200 gram en vrouwtjes bijna 1500 gram.


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs