Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Opgroeien, maar het duurt nog wel even…

Jochem Kühnen | vrijdag 9 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 113x

De één week jonge gierzwaluwen ontwikkelen zich goed. Maar het duurt nog een flinke tijd voor ze een beetje meer op hun ouders gaan lijken. Wat gebeurt er nu en wat zit er aan te komen? Lees daarover meer in dit blog!

Alleen thuis blijven

De jongen worden nu regelmatig door beide ouders alleen achter gelaten terwijl beide ouders op zoek gaan naar voedsel voor zichzelf en de jongen. Ook gaan ze met dit warme weer drinken uit stilstaand water. Ze zoeken daarvoor luwe plekjes uit en scheren over het wateroppervlak met hun ‘ondersnavel’ in het water. Zoals bij wel meer in het leven van een Gierzwaluw gaat ook dit snel. Wat ook snel zal gaan is de groei van de drang naar eten van de jongen. Steeds vaker zal het voedsel dat door een ouder wordt aangedragen naar één jong gaan.

Niet kaal meer

Waar de jongen beginnen als compleet kale, blinde vogeltjes, beginnen nu de eerste schachten van veren door te komen. Hiervoor zagen we de puntjes wel, maar zaten ze nog onder de huid. Het zijn nu nog kleine doorkomende puntjes, maar binnen de kortste keren gaan de jongen ‘kleur’ krijgen en zijn ze niet kaal meer. Ze zullen voorlopig nog wel lekker bij elkaar in het nestkommetje blijven liggen. Tussen nu en een week zullen ook de ogen open gaan, dat ziet er natuurlijk ook al weer heel anders uit!

Nog even geduld a.u.b.

Jonge gierzwaluwen hebben wel wat tijd nodig om zich te ontwikkelen tot een potentiële luchtacrobaat. Vanaf dag 1 dat ze de nestruimte verlaten moeten ze dag en nacht gaan vliegen, dus ze moeten sterk en energiek zijn met goed ontwikkelde vleugels. We kunnen dan ook nog wel even van de jongen blijven genieten. Het duurt in totaal zo’n 40 dagen voor ze kunnen gaan uitvliegen, nog ongeveer vijf weken dus. En we gaan de groei in kracht en energie en van de vleugels meemaken. Ik kijk er naar uit, want zodra de jongen het nestkommetje verlaten gaan we flink wat actie zien! Blijven kijken dus zou ik zeggen!

Jonge gierzwaluwen, 5 dagen oud

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs