Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Op naar nummer vier? Update 6-4!

Ronald van Harxen, STONE | zondag 5 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 732x

Gisteren is ongezien het derde ei gelegd. 13 minuten nadat de binnencamera uitviel. Dat we toch het precieze moment kennen, danken we aan vaste clubhuizer Stier en clipmaker Geert. Ze hadden aan enkele kenmerkende geluidjes en een 'tok' genoeg. Grote klasse! Nu op naar nummer 4?

Opnieuw op pad

Afgaande op het broedgedrag en de tijd die het vrouwtje afwezig is, heb ik goede hoop op nog een ei. Gisterenavond verliet vrouw - gadegeslagen door velen van ons - rond tien over half negen de eieren en na de traditionele paring verdween ze in het donker. Om iets na eenen kreeg ze op de tak van man een rupsje aangereikt, waarop ze besloot toch maar weer op de eieren te gaan zitten. Veel animo had ze nog niet blijkbaar, want om iets na half twee verdween ze - na een tijd voor het gat te hebben gehangen - opnieuw in de duisternis. Pas een paar minuten voor half zeven nam ze weer plaats op de eieren. In totaal is ze ruim 9 uur van de eieren afgeweest.

Maandagmiddag?

Ze houdt zich dus vooralsnog strak aan het ritme van de afgelopen maanden: overdag in de kast, 's nachts buiten op pad. Van vast broeden is dan ook nog geen sprake. Een vierde ei is dan ook zeker mogelijk. Als ze zich aan het schema houdt, zou ze dat ergens maandagmiddag moeten leggen. Om één uur 's middag zit de gebruikelijke 54 uur interval er op en om een uur of acht 's avonds zit ze op de 61 die er tussen het eerste en tweede ei zat. Maar wie weet besluit ze komende nacht thuis te blijven en het bij drie te laten. Ze heeft ons al vaker verrast, deze dame.

Prooiaanvoer

Zoals gebruikelijk op de zondagochtend het overzicht van de prooiaanvoer in de afgelopen week (tot en met vrijdag 3 april). Nou, veel om het lijf had het nog niet: 1 woelmuis, 1 ware muis, 2 rupsen en 1 larve. Nu is dat in deze periode niet ongewoon, vrouw is 's nachts buiten en zal ongetwijfeld zelf ook jagen. Het is ook niet ondenkbaar dat ze buiten het zicht van de camera's prooi krijgt aangereikt door haar man. De prooiaanvoer in de kast geeft in deze periode eigenlijk nog geen goed beeld van de totale aanvoer. Het overzicht volgende week zal al een stukje betrouwbaarder zijn.

Komende nacht

Maar zover is het nog lang niet. Eerst maar eens afwachten of er nog een ei bijkomt. Belangrijke indicatie daarvoor is wat ze komende nacht gaat doen. Als ze weer uithuizig is, zet ik een deel van mijn geld op een vierde ei. Niet alles, want - wat ik al zei - ze heeft ons al vaker verrast, deze dame.

Aanvulling afgelopen nacht

Tussen 20:35 gisterenavond en 4:39 vannacht is ze 7 keer in en uit de kast geweest. In totaal heeft ze 1:16 uur op de eieren gebroed en is ze 6:48 uur buiten geweest. Van vast broeden is nog geen sprake dus, althans niet in de nachtelijke uren.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs