Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Op kot

Roos Tol | dinsdag 24 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 773x

Vogels wisten het altijd al: Buiten is Beter en Frisse Lucht is Fijn! Misschien kijken mensen in deze dagen-met-beperkingen licht jaloers naar die blije flierefluiters die er maar vrijelijk op los baltsen, badderen, fladderen en foerageren.

Terwijl de mens duchtig is gemaand om op kot en afstand van elkaar te blijven. Vogels die lekker sjouwen met takken en leem, veren en mosjes, onderwijl eens een hapje scoren, samen kroelen of een duik nemen in het buitenbad. Zonder afstand te hoeven houden!
Een beetje zoals in dat lied van Klein Orkest uit 1984. “Alleen de vogels vliegen… (van Oost naar West Berlijn) … worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. … Omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn."

Vliegen als een vogel

Misschien kijken heel wat gekooide vogels al eeuwenlang precies hetzelfde naar de mensen, die hem om zijn aardige zang eenzaam in veel te kleine kooitjes lieten zitten terwijl ze zelf konden gaan waarheen ze wilden; ook zangvogels die we bij de vijver volgen, zoals vinken, putters, lijsters en zelfs merels.
Vogels die we hier graag horen zingen maar die elders massaal worden neergeschoten tijdens de vogeltrek; om te eten of voor het jachtgevoel van échte kérels.

De wereld is groter (ook vanuit huis)

Maar niet gesomberd. Wat is het mooi om, verplicht op kot of niet, langs de cams van BDL te kunnen struinen. Even uit de waan van de dag de blik naar buiten richten. Zien hoe de merel hier komt drinken, “hiernaast” een nest bouwt, eieren legt. De specht die je steeds weer in de verte hoort, ineens vol in beeld krijgen; zo zie je ze anders nooit! Die boomklever met de snavel vol leem. De holenduif! Het is zo leuk, er komen steeds weer nieuwe vogels en andere diersoorten bij naarmate het seizoen vordert.
Zo blijft alles altijd in beweging en houdt elkaar in evenwicht.  

BDL the series

De overgang van avond naar nacht, van nacht naar morgen; de geluiden, de geheimen van de nacht, het niet-zo-geheime liefdesleven van de kikker, de immer bezige bosmuis en het raadsel van de steeltjes waarvan we nog niet weten welke plant het zal worden: geniet van de realtime BDL serie De Vijver (en de andere cams!). Gratis en nooit uitverkocht!

Een goed moment om te beseffen dat je niet alles wat je mooi vindt, ook hoeft te bezitten. Op gepaste afstand bewonderen is vaak veel gezonder! Voor mens en dier.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs