Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Koeleman

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Op eigen poten staan

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 3 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 253x

Het drietal kerkuilen groeit en oefent flink op weg naar hun zelfstandigheid. We zien ze keten in de hooiberg en oefenen met alles wat zij nodig hebben.
Foto Dorien Masman

De hooiberg een heerlijke oefenplek

Het drietal kerkuilen groeit en oefent flink op weg naar hun zelfstandigheid. We zien ze keten in de hooiberg en oefenen met alles wat zij nodig hebben voor hopelijk een lang leven in vrijheid en op een net zo’n mooie en veilige plek als waar ze geboren zijn. Dus gewoon blijven kijken naar deze prachtige beelden!

De uitstapjes van de jonge kerkuilen zullen voorlopig nog niet ver zijn. Waarschijnlijk zijn ze de komende tijd te vinden in en rond de hooiberg, dus in de buurt van de nestkast. Voor voedsel zijn ze nog compleet afhankelijk van hun ouders en overdag zoeken ze vaak nog de veiligheid van de nestkast op.

De jonge kerkuilen worden ondertussen wel steeds zelfstandiger. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van de volwassen vogel. Op veel plekken in Nederland gebeurt dit nu en zien we opgroeiende en uitvliegende kerkuilen. Een goede boost voor de kerkuilenstand. Daarom vraag ik nu graag uw aandacht voor het verantwoord omgaan met gif.

Gebruik geen gif

Kerkuilen zijn bijzonder gevoelig voor bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren (ratten, muizen). Heb je uilenkasten hangen op je erf of elders, gebruik nooit gif!

Helaas zien wij mensen de prooidieren van kerkuilen vaak als plaagdieren en bestrijden ze vaak met gif. Daardoor is de kans erg groot dat dit ook hoger in de voedselketen terecht komt en ook bij uilen en roofvogels. Dit geldt overigens niet alleen voor muizen- en rattengif, maar voor alle soorten gif die tegen ongewenste planten en dieren worden gebruikt. Gif doodt niet alleen de plaag, maar hoopt zich uiteindelijk verder op in de voedselketen. Hierdoor zullen vele dieren onbedoeld het gif binnenkrijgen met alle gevolgen van dien. Gebruik daarom liever diervriendelijke muizenvallen wanneer u last heeft van een plaag. Of nog beter, laat de roofvogels en uilen het werk doen. 

Zelf kerkuilen beschermen

Wat kun je zelf doen om de kerkuil te beschermen? Om te beginnen is voedselaanbod erg belangrijk. Jaarlijks eten volwassen kerkuilen zo'n 1500 knaagdieren, waarvan het overgrote deel muizen. Muizen zijn vooral gebaat bij een wat rommelige omgeving. Dus laat vooral wat bladeren en takken liggen in de tuin voor de prooidieren zoals muizen.

Wie buitenaf in een (half)open landschap woont, kan ook overwegen om een nestkast te plaatsen. Meer weten over of er op jouw erf plek is voor een kerkuilennestkast? Kijk op de website van de Kerkuilenwerkgroep Nederland voor een regiocoördinator bij u in de buurt.

SKWN

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs