Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Op eigen benen

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 4 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 151x

Bijna 60 dagen oud zijn ze nu. Het blijft kostelijk om te zien hoe de jongen regelmatig terugkeren naar de tak en de kast nog steeds als een veilig onderkomen zien. Als ze niet in beeld zijn, zijn ze wel te horen, ergens in de (directe) omgeving. Ook elders worden nu regelmatig jonge uilen gespot.

Met regelmaat krijgen we deze weken dan ook berichtjes van erfbewoners die een uitgevlogen jong op het erf aantreffen. Vaak levend en wel, maar helaas soms ook dood. Een kleine selectie.

"Ja hoor gisterenmiddag en avond weer 2 teruggezet . Het is ieder keer een ander uiltje. Pittig zijn ze zeker !! Blijven aan mijn vinger hangen 🤣

Oh wat jammer, jong uiltje nr .623 verdronken in schapenwaterbak. Ondanks plankje, kon hij er toch niet uitkomen. 😔

Er is een jong uiltje verdronken in de waterbak. Ik heb het uiltje in de diepvries gedaan. Wil je het uiltje hebben of is alleen het nummer voldoende.

Dag, even een vraagje van uit Barlo, we hebben al een paar keer een van de jonkies op de grond zien zitten en hem/haar weer teruggezet bij de kast. Is dat een goed idee of lossen de ouders dit zelf op?

We hebben in onze schoorsteen een steenuiltje gevonden op 29-05-23. Ringnr Arnhem .396. Het uiltje heeft er waarschijnlijk 3 dagen gezeten. We konden het helaas niet vinden, tot vanmorgen. Het uiltje is buiten weer vrijgelaten en na ong. 10 min. op eigen kracht weer weggevlogen."

Waar is nummer vier?

De laatste keer dat we ons viertal levend hebben gezien was 24 juni, Geert heeft daar een leuk clipje van gemaakt. Sindsdien steeds maar maximaal drie tegelijk op de tak of in de kast. Dat roept de vraag op waar nummer vier is. Dat is speculeren.

Pech gehad?

Mogelijk heeft hij pech gehad en is hij in een drinkbak of wat anders verdronken, heeft hij zichzelf ergens klem gezet, of is hij in aanraking gekomen met een auto. De kans dat hij dan wordt gevonden is niet heel groot. Maar laten we positief blijven.

Rondvlucht

Uit Duits onderzoek met gezenderde uilen weten we dat jonge steenuilen soms dagenlange uitstapjes maken van tientallen kilometers, om vervolgens weer terug te keren naar de plek waar ze zijn geboren. Het kan dus zo maar zijn dat nummer vier plotseling weer opduikt. 

Al op eigen benen

Wat ook kan is dat hij zijn geboortegrond al heeft verlaten, op zoek naar een eigen plek. Hoewel er kans is dat we hem dan ergens aantreffen, zullen we nooit weten dat hij het is. Ze waren geen van alle immers echt coöperatief tijdens de ringsessie. U herinnert zich dat vast nog. Daarmee verdwijnt hij helaas uit de geschiedenisboekjes. Dat is dan weer jammer, maar genoten hebben we wel van hem!

De foto in de kop is gemaakt door Yvonne Wesseling: jonge steenuil slaat zijn eerste prooi: de speelgoedhond.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs