Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Op eigen benen

Rianne Pickert | donderdag 23 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 933x

Het kauwtje in Dongen is al begonnen met het oefenen van de vleugelslag. Hij (of zij) gaat op de poten staan en strekt zo ver mogelijk de vleugeltjes uit. Nog even en hij komt over de nestkomrand en kan de rest van het nest gaan verkennen!

Oefenen, oefenen, oefenen

Het kuiken in Dongen is nu ongeveer 20 dagen oud en dus zal het over ongeveer 2 weken het nest verlaten. Maar, voor dat kan moet hij wel zo veel mogelijk met zijn vleugels oefenen zodat hij straks goed kan vliegen en van die gekke capriolen kan uithalen. Je ziet wel eens een kauwtje achter een buizerd aan zitten, en verrekt, het lukt ze vaak nog ook om hem te verjagen! Hoe oud de kleintjes in Winterswijk zijn is niet helemaal duidelijk, in elk geval scheelt het niet meer dan een paar dagen. Echt veel zie je niet van ze, niet alleen door de takkenwand, maar ook omdat de moeder er nogal eens bovenop ligt. Dit doet ze veel meer dan de moeder in Dongen. Waarom ze dat precies doet weet ik niet, misschien is het de leeftijd. Of heeft ze simpelweg een andere voorkeur voor opvoeden, zoals bij mensen ook vaak het geval is?

Nog niet echt op eigen benen

Na dat de kuikens het nest hebben verlaten zijn ze zeker nog niet klaar om echt op eigen benen te staan. Ze hebben nog een gele, brede snavel en kunnen nog niet goed vliegen. Daarom blijven de ouders nog wel 4 weken bijvoeren. Dan zie je dus op de gekste plekken een jonge kauw zitten, trillend met de vleugels te bedelen naar de ouders. Na die 4 weken zijn het al echte pubers, die met elkaar rond gaan hangen en de eerste keer flirten. En dan begint het feest weer van voor af aan… Misschien zien we ze volgend jaar wel met hun eerste nest!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs