Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Op een mooie lentedag

Pascal Stroeken, STONE | maandag 1 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

Het eerste wat ik gister, Eerste Paasdag, zag toen ik de gordijnen opendeed, was een haas. Kan geen toeval zijn. Het was de opmaat voor een schitterende lente-Paas-dag, boordevol prachtige natuurwaarnemingen. Of ik nog eieren heb gevonden?
Zoek het eitje in de boom. Barlo, 31 maart 2024.

Buitenzitter

Het mooie weer zal gisteren menig steenuil naar buiten hebben gelokt. Steenuilen zijn nu eenmaal ware zonaanbidders en zeker op dagen met zon en weinig wind, zoals gisteren, maak je grote kans een buitenzitter aan te treffen. De steenuil op mijn erf zat in elk geval zowat de hele dag in de eik op enkele meters van de nestkast te genieten van het heerlijke lenteweer. Kop in de zon en – vaak met geknepen ogen – over zijn territorium te waken. Soms alert en af en toe even roepen om zijn aanwezigheid te laten gelden. Zou hij de twee boerenzwaluwen hebben opgemerkt die, net teruggekeerd uit Afrika, onder gezellig gebrabbel regelmatig kun vliegkunsten in de buurt vertoonden?

Eitje in de boom

Als je een zonnende steenuil wilt spotten, moet je eigenlijk zoeken naar een eivormige structuur tussen de takken van een boom. Want zo kun je het silhouet van een steenuil in rust het beste omschrijven. Nu de bomen nog kaal zijn is het zeker de moeite van het zoeken waard. Het is een aangename bezigheid op een mooie lentedag! Maar als je geluk hebt hoef je minder moeite te doen en zie je een steenuil zittend op de nok van een schuurtje.

After Paasei?

Het derde ei van zaterdagavond mogen we wat mij betreft tot een Paasei rekenen. Als er een vierde ei komt – en dat verwacht ik eigenlijk wel – dan zal het na Pasen zijn. Uitgaand van haar best wel strakke legschema dan mogen de nachtbrakers onder ons ergens diep in de nacht van maandag op dinsdag de leg van nummer vier live aanschouwen. Ikzelf hoop dan in dromenland te verkeren en zie het dinsdag bij het ochtendgloren.

Fijne Tweede Paasdag!

 

Heerlijk in de zon, vaak een oogje toeknijpend, soms alert. Barlo, 31 maart 2024.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs