naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Bosuil

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Koolmees

Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   BELEEF DE LENTE 2018 START OP 18 FEBRUARI!   *   Bekijk de seizoensfilmpjes van de vogelsoorten van Beleef de Lente 2017
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
BDL vrijwilliger STONE

Op een mooie lentedag

Pascal Stroeken, STONE | woensdag 17 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 284x

De eerste drie eieren in Winterswijk zijn uitgekomen! Een beetje tegen de verwachting in geen vooraankondiging van piepende eieren, maar wel keurig op de uitgerekende dag, na 26 dagen broeden. Én prachtig in beeld. Vandaag wachten we in spanning af of nummer vier ook nog gaat uitkomen.

Waar was u ... ?

Een bekende vraag: waar was u op een gedenkwaardig moment in de geschiedenis? Nou, het uitkomen van het eerste Winterswijkse ei in 2017 speelde zich gelukkig af op een handig tijdstip: rond kook- / etenstijd. Terwijl ik de macaroni stond te koken kon ik met een schuin oog live meekijken op mijn mobieltje, dat ik voor de gelegenheid op de afzuigkap had geplaatst. (Hoor ik nu iemand een opmerking maken over dat mannen niet zouden kunnen multitasken?). 

Op het filmpje is mooi te zien dat moeder de eischalen, met de scherpe randjes, voorzichtig onder haar wegtrekt en uit de nestkom verwijdert. Al na enkele minuten zien we zelfs al de eerste glimp van het jong. Intussen horen we een levendige communicatie tussen het piepende jong en de tokkelende moeder.

Later in de avond komt ook vader langs, met een kraamcadeau uiteraard, maar krijgt zijn nieuwe boreling maar kort te zien.  

Wekdienst van 17 mei 2017: dit gebeurde terwijl u (waarschijnlijk) sliep

Voor het uitkomen van de volgende eieren moesten we nog even geduld hebben. De jongen nummer twee en drie bevrijdden zich om 0:15 uur en 4:17 uur uit hun ei. Gelukkig had onze meesterclipmaker Geert nachtdienst en heeft prachtige geboortevideo's gemaakt, waar menig mensenvader jaloers op zal zijn! Mede dankzij moeder, die ons goed liet meekijken. Ik kan me niet herinneren dat we het uitkomen van de eieren eerder zo mooi in beeld hebben gezien: nummer twee die zich uit de twee eischaalhelften wurmt en nummer drie die, goed zichtbaar, nahijgend in zijn nog natte donspakje tussen zijn inmiddels opgedroogde brusjes ligt.   

Nummer vier?

Doorgaans komen alle eieren binnen een tijdsbestek van zo'n 24 uur uit. Grote kans dus dat ei vier in de loop van de dag uitkomt. Ik spreek mijn multitasktalent maar weer aan en zal, tijdens het werk, af en toe een blik op de cams werpen ...

Update 9:12 uur: zojuist zie ik dat moeder een eidop verwijdert, dat betekent dat nummer vier nu ook uit het ei is. Het kwartet is compleet!

Veel kijkplezier!

Upcoming: interview met de trotse adoptievader


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht