Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Op een houtje bijten?

Marieke van den Heuvel | vrijdag 21 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 134x

Dat zullen we niet zo snel zien bij slechtvalken. Het zijn immers formidabele jagers. Buiten het broedseizoen jagen man en vrouw zelf op prooien. Soms alleen, maar ook vaak samen. Maar hoe zit dit nu tijdens het broedseizoen? Wie zorgt er dan voor het eten?
Prooioverdracht als onderdeel van baltsgedrag

Prooitjes als verleidingstactiek

Slechtvalken broeden samen. Vrouw neemt het grootste deel van het broeden voor haar rekening. Dan moet zij goed verzorgd worden. Zij wil dan ook weten dat hij goed voor haar en haar kuikens kan zorgen. Het is aan man om te laten zien dat hij een goede jager is! Dit laat hij haar zien door tijdens de baltsperiode steeds prooitjes aan te bieden. Doordat vrouw steeds een volle krop heeft, weet zij dat haar kuikens straks ook genoeg te eten hebben. Daarnaast zorgt hij in de baltstijd ook voor een voorraadkast. Altijd handig voor een snelle hap tussendoor!

Broedperiode

Ook in de dagen van de eivorming en eileg zal man voor het eten zorgen. Vrouw heeft dan andere zaken aan haar kop. Eivorming en eileg kost vrouw behoorlijk wat energie. Dan is het fijn als man voor het eten zorgt.  Tijdens het echte broeden zijn de taken wat meer verdeeld. Man brengt wel regelmatig prooitjes aan vrouw omdat zij het grootste deel van de tijd het broeden voor haar rekening neemt. Maar als man broedt, ongeveer 8 uur per etmaal, dan gaat vrouw ook weer op pad om te jagen. Het is namelijk van groot belang dat zij haar vliegspieren blijft trainen. Hij mag dan haar restjes prooi!

Als er kuikens zijn

Dan komt er een heleboel werk bij! Want dan zijn er meer snavels te voeden. De eerste paar dagen blijft vrouw meestal bij haar kuikens, dan zorgt man voor de noodzakelijk hap. Zij houdt de kuikens warm en beschermt ze tegen de felle zon. Daarna gaat ook vrouw weer op prooijacht en zorgen ze samen dat er eten op tafel staat!

Op de Mortel volop baltsgedrag, maar helaas zonder resultaat. In Amsterdam is het broeden in volle gang. Vooralsnog lijkt het nog goed te gaan met de twee eitjes.

Vrouw Rijks staat op zodat man broeden kan overnemen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs