Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Op de uitkijk…. maar naar wie?

Titia Bijwaard | vrijdag 3 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

De webcam bleek heel interessant te zijn voor Pa en Ma ooievaar. Ze hebben onderzocht wat je er mee kon doen: conclusie een goed uitkijkpunt om mooi hoog boven het nest rond te kijken.
Nest en uitkijkpunt op de camera

Webcam weer goed ingesteld

Pa is trots op zijn nest! Hij heeft er voor gevochten om het te krijgen en verdedigt het fanatiek! Het liefst blijft hij er altijd mee in oogcontact om eventuele indringers direct te verjagen. Hoe hoger je op de uitkijk staat, hoe beter je het aankomende gevaar kunt overzien. Op die webcam gleed hij nog wat weg, zeker toen Ma die nog verder naar beneden had gericht. Maar nu zit er een ideaal uitkijkplankje boven! Ook als Pa wel naar de grond toe moet om uit eten te gaan, of bij verstoring onder het nest, blijft hij meestal in de weilanden om zijn nest heen. Om toch een oogje in het zeil te kunnen houden. Zeker in deze fase nu ook de ooievaars die in Afrika hebben overwinterd terugkeren en nesten zullen proberen te veroveren.

 

Hoe trouw is Ma?

Ma helpt mee in de verdediging van het nest. Want zonder nest geen broedseizoen. Maar ook zonder Ma eerst nog geen broedseizoen. Vannacht was ze niet op het nest, waar is ze naartoe? Het lijkt op een herhaling van vorig jaar. Ook toen waren ze samen bijtijds terug en ineens leek Ma te zijn verdwenen. We zijn zelfs gaan zoeken in de buurt of haar niets was overkomen. Na een paar dagen verscheen ze weer. Pa blij, maar Ma blijkbaar niet, want ze verdween opnieuw.

In de weken daarna zagen we haar regelmatig in de buurt van het nest, maar niet meer overnachten. Totdat Pa een jongedame wist te verleiden om op zijn nest te komen. Er werd gepaard en zij hielp direct mee het nest in orde te maken. Dat werd Ma te gortig. De jongedame werd verjaagd en Ma koos toch voor Pa. En Pa was vergevingsgezind. De verloren tijd samen werd snel ingehaald en er vlogen twee mooie jongen uit. Eind goed al goed. Of voor Ma toch niet? We zijn nieuwsgierig waarom ze een mooi nest waar ze al tien jaar op broedt en een partner waar ze veel kuuks mee heeft grootgebracht in de steek laat. Gelukkig kan Pa nu extra goed naar haar uitkijken! En hebben we jullie als Beleef de Lente volgers erbij om in de gaten te houden wanneer Ma weer op het nest verschijnt!

Samen struinen onder het nest


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs