Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Op de knieën?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 16 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1091x

Op de clips is duidelijk te zien dat de jongen hun poten beginnen te gebruiken. Echt staan is het natuurlijk nog niet. We zien ze nu al wel op de poten staan als er voedsel komt en als ze naar de nestrand gaan om te poepen. Maar een deel van de dag op de poten staan kan pas over enkele weken.

Nu staan ze op de onderbenen, bij vogels spreken we officieel van poten, maar ik zal het hier over benen hebben.

Knie of enkel?

De mens heeft een boven-en onderbeen met daartussen de knie, tussen onderbeen en voetbeentjes zit onze enkel. Vogels hebben nagenoeg hetzelfde. De knie zit verstopt onder de veren, wat wij aanzien voor knie in een ooievaarspoot is eigenlijk de enkel. Onder de enkel is bij vogels is een lang voetbot tot aan de 4 tenen. Ze staan dus momenteel op het enkelgewricht en rusten op hun  ‘voet’ om balans te houden. Deze ‘voet‘ steekt naar voren.  

Dat ziet er wat mal uit, als wij door de knieën gaan, wijst ons onderbeen juist naar achteren.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs