Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Op de helft

Anjo Schouten | zaterdag 22 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 147x

Het duurt best lang, dat broeden. Maar als het gedaan is heb je ook wat. Als alle eitjes uitkomen, een kwartet hulpeloze donsjes, die overigens groeien als kool. En hoe gaat dat in een voor ons nieuw nestje? Blijft vrouw nog mild? Mag man zich ermee bemoeien? Spannend! Nog even afwachten.

Nog twee weken

Dan zitten de stamgasten op het puntje van hun stoel. Oren wijd open, hoor jij al piepjes? Nee joh, dat zijn de vogeltjes buiten. Het zou mooi zijn als de wind dan eens een paar dagen gaat liggen. Want de dag erop is er een grote kans op een krak. Nu ligt er geen zaagsel op de bodem, dat scheelt al de verwarring van: ik zie een stukje eischaal. En horen we een krak, dan is het weer eindeloos wachten tot vrouw ons een blik gunt. Voor de vaste kijkers, die al van wat nestjes hebben genoten is het ook spannend. Mag man zich ermee gaan bemoeien? Is vrouw dan nog steeds mild? Zal ze hem dan wel de muizen uit de snavel rukken? Voorlopig duwt hij haar zowat de muizen in haar snavel. Hij is zeer gedienstig.

Het doet me deugd

Te lezen dat vogels intelligent worden genoemd. Om als bosbewoner zomaar in de stad op te duiken, daar is best aanpassingsvermogen voor nodig. Of neem nu de scholekster, ooit van de kuststreken, broedt nu in de stad ook op platte daken. Wat ik, als iemand die wordt omgeven met rivierkreeftjes, ben ik blij dat steeds meer vogels die vangen. Maar nog blijer dat mensen vogels steeds meer gaan waarderen. En daar is Beleefdelente de perfecte ambassadeur voor. Kijk en aanschouw en weet dat alles niet vanzelf gaat. Dat de altijd beweerde eeuwige trouw niet zo eeuwig is. Het voorbeeld van de heggenmus, nou dat is echt het andere uiterste. Notoire vreemdganger.

Huishoudelijke mededelingen

U heeft nog tot morgen 11 uur de tijd de kuiken-poll in te vullen. Tevens is er nu ook een mogelijkheid printjes van uilen te plaatsen. Dat staat bij Samen Onderzoeken, dan op het tabblad steenuil en dan rechts van de ei-poll.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs