Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Jong van 2022 even terug op nest (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Oost west thuis best!

Titia Bijwaard | dinsdag 11 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 158x

Terwijl we allemaal nog in onzekerheid verkeren waar de uitgevlogen jongen zijn en of het goed met ze gaat, verscheen er zaterdag ineens een hoopgevend lichtpuntje op ons ooievaarsnest. Een uitgevlogen jong van vorig seizoen kwam even bij Ma op bezoek om jeugdherinneringen op te halen!
7E160 op bezoek bij Ma

2022

De twee ooievaarsjongen van vorig jaar zijn wel ‘volgens het boekje’ uitgevlogen. In het filmpje onderaan zie je hoe ze in een warm nest zijn opgegroeid en na uitvliegen nog door Pa werden gevoederd in het weiland. Ze bleven nog een paar dagen rondhangen op en in de buurt van het nest. De afsluitende foto op het dak was ook het laatste beeld dat wij van ze hadden. En toch was ik toen ongerust, want we zaten midden in een verzengende hittegolf met extreme droogte. Zou het ze wel lukken om zelf hun voedsel bij elkaar te scharrelen? Ik vreesde het ergste. Dat 7E160 nu op het nest verschijnt betekent voor mij dat ook de jongen van dit jaar goede overlevingskansen hebben!

 

Wie is 7E160?

Dit jong is samen met brusje 7E161 op 18 juni 2022 door Annemieke en Wim geringd. Dat liet ‘ze’ niet zonder slag of stoot over zich heen komen. Ze kwam bijna overeind toen Wim bij de nestrand verscheen. En ook op de grond tijdens het ringen pikte ze even met de snavel naar Annemieke, wat haar met een knipoog de bijnaam ‘heks’ opleverde (zie briefje met de ringgegevens op bovenstaande foto). Dit jong had duidelijk genoeg pit om uit te groeien tot de prachtige ooievaar die we nu op het nest zagen! Ma heeft haar jong uiteraard herkend. Ze maakte ruimte op het nest en bleef zelf rustig in het weiland wachten. Later landde het jong ook in het weiland. Ze bleven een tijdje op enkele tientallen meters afstand van elkaar, totdat Ma terugvloog naar het nest en 7E160 weer uit het zicht verdween. Een mooie toekomst tegemoet vliegend!

Fijne jeugdherinneringen uit 2022 van 7E160 aan dit nest (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs