Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Ook wij vliegen uit

Christ Grootzwagers | woensdag 30 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 479x

Het broedseizoen bij deze torenvalkkast zit er helaas weer op. Elk jaar kijk je er naar uit, komen de torenvalkjes weer in beeld, mogen we meegenieten van hun broedgedrag. Het blijft telkens spannend van het begin tot het eind. Hoe zal het allemaal aflopen, we hebben het met grote interesse gevolgd

Verrassing

Het is 1 april de camera gaat aan bij Beleef de Lente, een verrassing voor velen. Ook voor ons als begeleidend team, een team dat zich helemaal voorbereid had op een broedseizoen merel. Toch was iedereen gelijk enthousiast, om deze soort op te pakken en nader te bestuderen. Boeken werden er op nageslagen, internet afgestruind, oude blogs gelezen. Maar zoals zo vaak kennis vergaar je, door waar te nemen en dat hebben we samen gedaan.

Watertoren

Vanuit de kast kijken we op het terrein van de WMD, deze beheert de watertoren, waarin onze torenvalkkast hangt. Alweer 40 jaar bieden zij onderdak voor de torenvalken, een mooi initiatief. Want indertijd ging het bergafwaarts met de torenvalk, deze kwam op de rode lijst terecht. Nog steeds is extra aandacht voor deze bijzondere vogel gewenst. Beleef de Lente probeert dan ook werkgroepen en toreneigenaren te stimuleren een nestkast te plaatsen. Beelden spreken dan tot de verbeelding en deze zetten aan tot bescherming van de soort.

Ons nest

Vrouw en man torenvalk kwamen bij elkaar en zorgden voor de stemming hier. Maar liefst 5 eitjes werden er gelegd, waarvan er uiteindelijk 3 uit kwamen. Het welbekende trio, dat zeer voorspoedig opgroeide. Problemen hebben zich niet voorgedaan, het ging allemaal van een leien dakje. Géén voedselnood, geen dreigende gevaren, ja een paar keer kauwen bezoek, maar dat mag geen naam hebben. Nee, van uit het ei komen tot het uitvliegen ging alles voorspoedig.

Toekomst

Voorspellen kunnen we niets, maar ons trio staat er goed voor. We hebben ze regelmatig terug gezien, soms met wat strijd om een muis, maar dat hoort erbij, wat rivaliteit, daarmee moeten ze om leren gaan. Binnenkort zijn ze geheel zelfstandig en zal de familie uiteen gaan, eenieder zal zijn reis ondernemen. Vrouw zal haar winterkwartier op gaan zoeken, al zal dat nog even duren. De jonge torenvalken zullen vertrekken, op zoek naar een toekomstig territorium. Het zijn geen musketiers, ze gaan ieder voor zich hun eigen weg.

Dank

Ook het team torenvalk neemt afscheid, ook zij gaan hun eigen weg. De bloggers Linda, Sienna en Christ, onze filmeditors Lisa en Odette en natuurlijk onze moderatoren, zij danken u voor uw aandacht. Ook u als kijker verdient een applaus, zowel de stille, als de chatters. Vele tips van de mooiste momenten werden er gegeven. Ook vragen werden er voldoende gesteld, voer voor bloggers, clipmakers en moderatoren. Ook wij vliegen uit en gaan ieder onze eigen weg, een leuke vrijwilligers taak is volbracht.

Tikkie

Achter Beleef de Lente gaat heel wat schuil, zo worden wij als team aangestuurd door deskundigen van Vogelbescherming Nederland. Verder staat er een groep van techneuten dag en nacht klaar, om de mooiste beelden bij u op het scherm te krijgen. Camera's moeten geplaatst worden, kabels getrokken en veel digitale techniek samengebracht. Dat allemaal gratis en voor niets, daarom durf ik aan u een Tikkie te vragen, als kleine tegemoetkoming in de kosten.

Ken en Geniet

Mogelijk zien we elkaar volgend jaar weer terug, wanneer een nieuwe broedperiode aanvangt. Tot die tijd valt er voor een kenner voldoende te genieten. Kijk omhoog, mogelijk ziet u ze vliegen, luister dan hoort u ze misschien fluiten of piepen. Geniet van de natuur in uw buurt, kijk terug op dit seizoen in het filmpje met de mooiste beelden. Volgend jaar zien we u graag weer als onze gast, wie weet tot dan.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs