Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ooievaarskwesties

Wim van Nee, STORK | vrijdag 14 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1046x

Best leuk om eens terug te kijken in oude informatie over ooievaars. Je komt al snel tot de ontdekking, dat er tegenwoordig anders wordt gedacht over sommige ooievaarskwesties

De kikkerkwestie bijvoorbeeld. Hoe komt het toch dat er wordt gedacht dat ooievaars vooral kikkers eten? Als je er over nadenkt dan is het toch niet zo vreemd. Op de webcambeelden zie je dat het voedsel zelden goed herkenbaar is. Als een ondefinieerbaar prutje wordt het uitgebraakt. Behalve als het een kikker is, die herken je gelijk. Logisch dat dan al snel de conclusie wordt getrokken dat ooievaars kikkers eten. Maar ja, één kikker maakt nog geen kikkereter.

Of de hoogtekwestie. Maar al te vaak hoor je dat ooievaars graag zo hoog mogelijk willen broeden. Maar kijk eens goed naar ooievaarsnesten. Zitten die echt allemaal op het hoogste punt van de omgeving? U weet het antwoord al... ooievaars willen niet op de hoogste plek broeden, ze willen dat op een veilige plek. Dat is net iets anders dan zo hoog mogelijk.

Of de kinderkwestie. Vroeger werd ons wijsgemaakt, dat ooievaars de kinderen brengen. Best een gesleep voor een ooievaar. En om die bezorgdienst naar het juiste adres te lokken, zou het helpen om een kikker aan de deurknop te hangen.
Een leuk verhaal, maar het kan natuurlijk niet.
Het moet een worm zijn...

 

Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs