Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ooievaars, je komt ze ook overal tegen !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 11 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 527x

De ooievaar doet het op het moment best goed in Nederland, wat populatie betreft. Je komt ze dan ook overal tegen, niet alleen in de natuur, maar ook op bierflesjes (d’ooievaars bier Gennep), in het logo van ADO Den Haag, op bekers en mokken en zelfs op bouwplaatsen.
Foto Leo: het ooievaar logo wordt voor diverse dingen gebruikt zoals je ook hier ziet.

Natuurlijk, Leuk en fris

In Gennep aan de Zandstraat (winkelstraat) werd vorig jaar (2020) een oud pand gesloopt. De winkeliers en Gemeente vonden die afschuwelijke bouwhekken in hun mooie winkelstraat helemaal niks. Dus werden er palen in de grond geslagen en houten platen gemonteerd, maar hier moet “natuurlijk” wel wat op komen om het leuk en fris te houden in de Gennepse winkelstraat. Ik kwam er toen langs fietsen en wist niet wat ik zag, prachtig hoor. Ik ben van mijn fiets gestapt en heb er foto’s van gemaakt en er vorig jaar ook een blog aan gewijd incl. een vlog.

Voorbijgangers riepen ook al in dialect: ja kei moi wa, det is wel een foto wert nie haha. Begin dit jaar zag ik het weer staan en ben mij er eens in gaan verdiepen over hoe en waarom dat hier ontstaan is.

Karline Linsen

De winkeliers en de Gemeente waren het erover eens dat er dus een bebording moest komen. Ze zijn op zoek gegaan naar iemand die daar wat mee kon en kwamen bij Karline Linsen (36) woonachtig in Gennep terecht. Karline tekent en schildert al enkele jaren hobby matig en is voor 2,5 jaar terug een eigen studio begonnen. De opdracht naar Karline toe was dat het met Gennep te maken moest hebben en dat het dus ook verfrissend moest zijn. Karline, illustrator/kunstenares: ik vind de natuur tekenen of schilderen het leukste wat er is en wat ik ook het allerliefste doe. Dus wat mij betreft was het meteen duidelijk, de ooievaar heeft met Gennep te maken, dus ik ga daar een mooie wandschildering over de ooievaars op maken, komt goed hoor aldus Karline Appeltje Eitje haha.

Hergebruik

Het oude pand is gesloopt en een wooncomplex is inmiddels herrezen en de bebording is begin 2021 (begin februari uit mijn hoofd) weggehaald omdat het wooncomplex dus af is. De platen met de mooie tekening van Karline erop is opgeslagen bij de gemeente Gennep en zal hergebruikt worden voor een evt. nieuw project, of elders met een activiteit bijvoorbeeld. Het zou ook zonde zijn om zulke prachtige beschildering bij het oud vuil te deponeren. Zo zie je beste mensen, je komt de ooievaars letterlijk, maar ook figuurlijk (bijna) overal tegen haha. 

Met dank aan Karline Linsen Gennep, zie HIER hoe Karline bezig was met de beschildering van de bebording.

Groetjes Leo.

Foto Karline: De verf is hier nog nat, dus het bordje "Pas op Nat", mis ik hier nog haha

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs