naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Spreeuw

De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest   *   Eerste ei bij de ooievaars!   *   Derde ei bij de slechtvalken!   *   Kerkuil: beelden uit tweede nestkast online!   *   Koolmees: beelden uit tweede nestkast online!
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Ooievaar op 'n bed van sneeuw

Caroline Walta, STORK | zondag 4 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 488x

Gisteren open ik de gordijnen en... de wereld is weer wit. Brrr, ik ben een echte koukleum en kijk reikhalzend uit naar het voorjaar. Zouden de vogels er ook zo over denken?

Of vinden ze het jammer dat de Olympische winterspelen voorbij zijn? Verheugen ze zich op een Elfstedentocht? Een sneeuwballengevecht? Of zijn ze he-le-maal klaar met de Siberische beer?

Metamorfose

Ze kunnen het ons niet vertellen, maar uit hun "doen en laten" blijkt wel dat de lente eraan komt. Bij enkele vogels verandert het verenkleed, dat heet rui. Zo wordt de witte kop van de kokmeeuw chocoladebruin en krijgen de eendenmannen weer bonte kleuren.

Elke vogel maakt een rui door, oude veren verdwijnen en nieuwe komen ervoor terug. Bij de ooievaar verandert het uiterlijk niet opvallend. Ze houden hetzelfde zwart-witte verenpak. Aan de ooievaar zie je vooral dat het lente wordt aan het gedrag: het nest krijgt steeds meer aandacht.

Witte wieg

Nu turen we vaak naar leeg nest, of een gezelschap duiven. Maar de ooievaars zullen steeds vaker in beeld komen. In Oost-Europa loopt de broedperiode van ooievaars vooruit op Nederland, daar wordt nu al veel tijd op het nest doorgebracht. Weer of geen weer... in de banner een impressie van diverse webcams. Ik zeg: "op naar de lente!"


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht