naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Derde ei bij de ooievaars?   *   Kleine bosuil zet z'n eerste stapjes   *   Tweede ei bij de ooievaars!   *   De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest   *   Eerste ei bij de ooievaars!
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Oogjes open, oogjes toe

Wim van Nee, STORK | vrijdag 4 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 349x

Is het u opgevallen? Jonge ooievaars kijken vanaf het eerste moment fris en wakker uit hun oogjes.
Het uitkomen van een ooievaarsei

Dat is ook wel nodig want, in tegenstelling tot veel andere vogels, worden jonge ooievaars niet in de snavel gevoerd. Nee, ze moeten het vanaf het eerste moment zelf maar zien. Ik bedoel hier natuurlijk het voedsel, dat door de ouders op het nest wordt uitgebraakt. De kleintjes leren er ook gelijk van, ze leren herkennen wat eetbaar is en wat niet. En wat ze krijgen van hun ouders dat moet wel eetbaar en verantwoord zijn. Zo gaan ouders met hun kinderen om.

Toch hangt er wel eens iets aan het eten wat niet te verteren is, zoals grassprieten, zand, haren. Maar daar is ook een oplossing voor. Alles wat niet verteert, wordt in een braakbal uitgebraakt.

Elastiek

Ooievaars zijn niet heel nauwkeurig, ze proeven niet, ze ruiken niet. Zo nemen ze ook wel eens iets mee wat eetbaar lijkt, maar wat het helemaal niet is. Post-elastieken zijn berucht. Ze lijken op wormen ... Een enkel elastiek komt wel mee in een braakbal, maar meerdere elastieken kunnen zich aaneenrijgen tot grote klonten. En dat kan fataal worden.  Stikken in een braakbal is een regelmatig voorkomende doodsoorzaak van jonge ooievaars.

Onze Gennepse ouders hebben zich al laten kennen als toegewijde ouders die zorgvuldig met hun eten omgaan. Het komt vast goed met de kleintjes. En als ze gaan slapen, gaan de oogjes toe.

Op naar het uitkomen van het vierde ei, de derde laat het kennelijk afweten. Toch iets mis met het derde ei...

Wim

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht