Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Oogjes dicht en snaveltjes toe*

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 11 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 808x

Misschien is het u ook opgevallen dat de verschillende BdL-uilen er hun eigen slaaphouding op nahouden. Tijd voor een korte bespiegeling.

Een snelle zoektocht met Google leert dat er - voor mensen - allerlei verklaringen worden gegeven voor wat slaaphouding zou zeggen over persoonlijkheid. Voor wat het waard is.

Of dat ook voor uilen op gaat? Geen idee. Maar toen ik begin februari, voor de start van BdL, achter de schermen eens een rondgang maakte langs de steen-, bos- en kerkuil (de oehoe was nog buiten beeld) viel me op dat ze alle drie hun favoriete slaaphouding hebben. In de afbeelding boven dit blog heb ik ze op een rij gezet.


Steenuil

Om te beginnen onze steenuilen. Zodra het tijd is voor hun ochtend-/middagdutje (dat uren kan duren), zien we man en vrouw wat door de knieën zakken. Hun snavel steken ze vervolgens comfortabel - althans, zo lijkt het - in de rugveren. Alsof ze lekker onder de dekens kruipen. Een heel karakteristieke houding, die ik bij de andere uilensoorten nog nooit heb gezien. Soms zitten ze wel even rechtop te soezen, maar kop-in-de-veren lijkt veruit favoriet.

 

Bosuil

De afbeelding in de headerfoto van dit blog is van begin februari, nog van voor de eileg. Het viel op dat vrouw bosuil zich bij voorkeur neervlijde en zo’n beetje liggend haar diepe rustmomenten doorbracht. Zodra ze die houding had aangenomen, zag je haar ogen zwaar worden en langzaam indommelen. Zag er ook heerlijk comfortabel uit. Misschien was deze slaaphouding ter voorbereiding op het broeden, om alvast in de broed-mood te komen, want van bosuilen kennen we ook de staande slaaphouding.

 

Kerkuil

Tot slot de kerkuilen. Die brengen hun slaap staand door, op één poot. Fier rechtop, stoïcijns bijna, als een levend standbeeld. En dan nog het liefst balancerend op de schotje tussen hal en woonkamer. Een hele kunst, dat geef ik ze na. Maar comfortabel?

 

Eén en al rust

Slapen kunnen ze, de steenuilen! Deze fase van het voorjaar is het overdag één en al rust. De batterij opladen voor de drukke tijd die komen gaat. En natuurlijk zo af en toe tijd maken voor wat andere activiteiten die men gewoonlijk ook in de slaapkamer pleegt te doen!  


* Beroemde uitspraak van een groot denker uit de Uilenwereld


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs