Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Onzichtbare aanwezigheid

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 6 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

Het is duidelijk, vrouw kerkuil houdt het bij drie eieren en het legsel is nu compleet. U kijkt ongetwijfeld net als wij uit naar de komst van de kuikens en de ontwikkeling tot volwassen uilen.
Foto André Eijkenaar

Heeft u zin om een gokje te wagen?

Misschien vraagt u zich ook wel af of u kerkuilen in uw omgeving heeft en of er misschien zelfs een kans is om ze ooit in het wild te zien. Waar leeft de kerkuil eigenlijk?

Menselijke omgeving

Kerkuilen houden van een kleinschalig cultuurlandschap. Dit is een landschap met veel afwisseling, een landschap waar natuur en landbouw goed samen kunnen gaan. De kerkuil broedt en jaagt vaak in een menselijke omgeving. De naam van kerkuil is veelzeggend, evenals zijn Engelse naam: Barn owl (‘schuur-uil’). Veel voorkomende broedplaatsen zijn boerenschuren, kerktorens en andere bouwwerken.

Hoewel de kerkuil dus vaak in menselijke nabijheid verkeert, zullen maar slechts weinigen hem ooit zien. Hun nachtelijk levensstijl en geruisloze vlucht helpen daar natuurlijk ook niet bij. U kunt de kans vergroten door zelf een nestkast te plaatsen. Maar win er eerst wat informatie over in bij de stichting Werkgroep Kerkuilen, via kerkuil

Nestkast

Kerkuilen bouwen zelf geen nest. Als u in het landelijk gebied woont, ongeveer in zo’n kleinschalig cultuurlandschap, zou u de uilen een enorm plezier doen door een nestkast te plaatsen. Dit is wel een precies klusje, de kerkuil is enigszins kieskeurig. De plek voor de kast dient in ieder geval een rustig te zijn.

Natuurlijk kunt u bij de Vogelbescherming een nestkast kopen voor de kerkuil en krijgt u daarbij nauwkeurige aanwijzingen voor het plaatsen, ziehier:Vogelbescherming

Een uilenbal. Een schim. Een geluid. Moeten de meesten van ons het daar dan mee doen? Gelukkig hebben we de camera's van Beleef de Lente!

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs