naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Nijlgans

Live

Merel

Live

Torenvalk

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Kauw

De jonge slechtvalken vliegen nu écht   *   Afscheid van de kauwen met seizoensoverzicht   *   Jonge torenvalk na een dagje uit weer terug in de nestkast   *   Alle drie de jonge steenuilen zijn nu echte takkelingen   *   De jonge ooievaars zijn geringd!
Toon alle blogs & vlogs

Door Mara de Groot

Onzichtbare aanwezigheid

Mara de Groot | dinsdag 2 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 324x

Nu het derde ei is gelegd bij Beleef de Lente, zijn we allemaal nog steeds in blijde verwachting. Er kannog een aantal eieren bij komen tot een maximum van 10. Gebruikelijk is een nest met 4 tot 6 eieren. Vanwege het goede muizenjaar hebben we goede hoop.
Het tweede ei (Werkgroep Kerkuilen)

U kijkt ongetwijfeld net als wij uit naar de komst van de kuikens en de ontwikkeling tot volwassen uilen. Misschien vraagt u zich ook wel af of u kerkuilen in uw omgeving heeft en of er misschien zelfs een kans is om ze ooit in het wild te zien. Waar leeft de kerkuil eigenlijk?

Menselijke omgeving

Kerkuilen houden van een kleinschalig cultuurlandschap. Dit is een landschap met veel afwisseling, een landschap waar natuur en landbouw goed samen kunnen gaan. De kerkuil broedt en jaagt vaak in een menselijke omgeving. De naam kerkuil is veelzeggend, evenals zijn Engelse naam: Barn owl (‘schuur-uil’). Veel voorkomende broedplaatsen zijn boerenschuren, kerktorens en andere bouwwerken.

Hoewel de kerkuil dus vaak in menselijke nabijheid verkeert, zullen maar slechts weinigen hem ooit zien. Hun nachtelijk levensstijl en geruisloze vlucht helpen daar natuurlijk ook niet bij. U kunt de kans vergroten door zelf een nestkast te plaatsen. Maar win er eerst wat informatie over in bij de stichting Werkgroep Kerkuilen, via SKWN.

Nestkast

Kerkuilen bouwen zelf geen nest. Als u in het landelijk gebied woont, in zo’n kleinschalig cultuurlandschap, zou u de uilen een enorm plezier doen door een nestkast te plaatsen. Dit is wel een precies klusje; de kerkuil is enigszins kieskeurig. Het dient in ieder geval een rustige plek te zijn.

Natuurlijk kunt u bij de Vogelbescherming een nestkast kopen voor de kerkuil en krijgt u daarbij nauwkeurige  aanwijzingen voor het plaatsen, ziehier: nestkast

Een uilenbal. Een schim. Een geluid. Moeten de meesten van ons het daar dan mee doen? Gelukkig hebben we de camera's van Beleef de Lente!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht