Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Onverwachte wending....of toch niet ?

Mark Hessels | vrijdag 1 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 817x

Na de onvermoeibare verleidingen van het mannetje leek het vrouwtje overtuigd. Ze kwam steeds vaker op inspectiebezoek en op 29 april begon ze zelfs nestmateriaal naar binnen te brengen, maar wat is er sinds die dag toch gebeurd ?
Gaan we je nog terugzien, kieskeurige vrouw ?

GEKRAAGDE ROODSTAART ZOEKT VROUW

Het begint een beetje een raadsel te worden. Wil ze nu wel of niet ? Je kunt er haast een TV programma van maken.
Feit is dat ze sinds de 29e nauwelijks meer in de buurt van het kastje is geweest. Het mannetje is nog wel dagelijks op het erf maar laat zich ook niet meer voor de camera zien. De 30e zag ik hem ’s ochtends nog wel in territoriumgevecht met een bonte vliegenvanger en een koolmees vlakbij de kast, maar daarna werd het stil daar. Tja, als mevrouw niet wil, waarom zou je dan dat mooie kastje nog verdedigen ?

 

WAT IS ER GEBEURD ?

In een vogelleven gebeurt veel meer dan wij weten. Zelfs met al die camera’s zien we natuurlijk maar hele kleine stukjes van hun leven en de rest mogen we dan zelf invullen. Is ze gegrepen door een sperwer of heeft ze manlief toch overtuigd om in de bosrand te gaan wonen of is ze misschien wel doorgevlogen op zoek naar een andere man die niet zo manisch doet over dat ene allermooiste kastje op aarde… misschien dat het verhaal nog een vervolg krijgt waardoor we weer een stukje van de puzzel te zien krijgen.

 

EN HOE NU VERDER ?

Tja, daar zitten we dan met ons mooie kastje en die prachtige filmclipjes van pril roodstaartgeluk…. En nu, camera maar uit zetten dan ? Nou daar is het echt nog veel te vroeg voor, want er kan nog heel wat gebeuren:
1. Vrouw bedenkt zich of ze hadden gewoon even een korte pauze vanwege de weeromslag en ze pakken de draad gewoon weer op.
2. De grauwe vliegenvangers komen heel binnenkort weer terug op het erf en zij zullen ook zeker geïnteresseerd zijn in dit mooie kastje.
3. De gekraagde roodstaarten kunnen ook een evt. 2e legsel nog in dit kastje leggen. Vorig jaar was het 2e legsel hier zelfs groter dan het eerste.
4. Er kan nog iets heel anders in dit kastje kruipen, want het blijft ten slotte natuur en wij kunnen wel vinden dat het een gekraagde roodstaartkast is, maar daar denkt de natuur vaak iets heel anders van….

*) Je mag kiezen welk vervolg je het liefst ziet

 

BLIJVEN HOPEN DUS

Als je kijkt naar gegevens uit langlopend onderzoek dan is de gemiddelde startdatum van het eerste ei pas rond 4 mei (+/- een week). Dus wat dat betreft kunnen we echt nog alle kanten op….

Uit: SOVON NESTKAST_Rapport 2015

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs