Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Nestkast op kantoorgebouw Koninklijke Luchtmacht in Breda

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Ontwikkeling populatie

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | donderdag 11 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1003x

Voor de pesticidencrisis broedde de slechtvalk onregelmatig in Nederland. Er vonden in de twintigste eeuw enkele broedgevallen plaats in het Waddengebied op de grond en in boomnesten van andere vogels op de Veluwe.

Na het verbod op de schadelijke landbouwvergiften nam vanaf 1970 de populatie in Baden-Württemberg (B-W) sterk toe, van rond de 30 paar  in 1970 tot rond de 300 in 2001. Bovendien werden ontvolkte gebieden geherkoloniseerd.

Afgeblazen

In de jaren tachtig werd een lopend uitzetproject in Noordrijn-Westfalen (NRW) afgeblazen, toen men er daar achter kwam dat de deelstaat Rijnland-Palts reeds was bezet door valken uit B-W en de valken spoedig in NRW te verwachten waren.

De wilde valken van B-W waren uit eigen beweging gaan broeden op industriële complexen, mede door schaarste aan natuurlijke kliffen gedreven, maar ook doordat de fabrieksgebouwen aantrekkelijker waren door hun grotere hoogte en de geringere kans op verstoring door predatoren.

Nestkasten

Verder werden ze geholpen door het plaatsen van nestkasten. In Nederland en Vlaanderen troffen de jongen van de NRW populatie een veranderd en voor hen aantrekkelijker landschap aan: het grotendeels steppeachtige agrarische landschap van rond 1950 was in de jaren negentig omgezet in een stedelijk, industrieel landschap met precies die hoogbouw die ze ook in Duitsland zo aantrok. Ook hier worden de valken geholpen door het plaatsen van nestkasten.

Ze worden echter niet met nestkasten gelokt: ook zonder kast zijn hoge gebouwen aantrekkelijk. Alleen is de kans op een succesvol broedsel kleiner als er geen kast is.


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs