Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ontluiken van een kuiken

Suzanne Pen | dinsdag 10 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 323x

Het aandoenlijke valkengezin heeft nu drie musketiers, één dapper nakomertje en één volhardend ei. Wat kunnen we verder verwachten? Zal het vijfde ei nog uitkomen? En wat je natuurlijk altijd al wilde weten: hoe groot zou een mensenbaby worden als die net zo hard zou groeien als een valkenkuiken?

De komende tijd zullen we de vier kuikens heel snel zien veranderen. En misschien komt er nog wel een vijfde bij. Meestal komen de eieren binnen twee tot drie dagen na elkaar uit, maar er kan tot wel tien dagen tussen zitten. We kunnen dus nog duimen.

Groeispurt

Als de inimini-torenvalkjes uit het ei komen, wegen ze ongeveer 20 gram. Net zoiets als een muisje. Na vier dagen is hun gewicht al verdubbeld en binnen twee weken wegen ze tien keer zo veel! Stel je voor dat een mensenbaby zo hard zou groeien en na 14 dagen 35 kilo zou wegen.

Maar waar mensen nog lang doorgroeien, stopt het bij torenvalken al na ongeveer drie weken. De vrouwtjes wegen dan rond de 280 gram en de mannetjes ongeveer 240.

In de grafiek hieronder zie je aan de linkerkant het gewicht van de valken en aan de rechterkant het gewicht van een baby. Dat laat zien hoe snel de valken groeien ten opzichte van een mensje.

(Geen) voedseltekort

Om zo hard te groeien, moeten er natuurlijk wel genoeg muizen gevangen worden en dat lijkt dit jaar voor andere vogels (zoals de steenuil) een groot probleem. Ofwel zitten onze valken in een goed gebied ofwel kijken we hier naar een zeer talentvolle man, want hij komt regelmatig met een muis aan nog voor de vorige op is.

En dat is maar goed ook, want alhoewel elk kuikentje nog niet zo lang geleden net zo veel woog als een muisje, kan het nu al bijna een hele muis per dag wegwerken!

Een valkje wordt in de eerste maand wel 10 keer zo zwaar, maar een baby.... gelukkig niet!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs