Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Ons merelnest

Christ Grootzwagers | donderdag 9 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 786x

Lief en leed hebben we gedeeld bij het avontuur op de schedel. Het begon met een kale kop, vaardig werd die voorzien van een pruik. Een veilig onderkomen voor ons merelpaar. Spoedig werden plannen gesmeed voor gezinsuitbreiding. De Merel soap kon beginnen, het publiek nam plaats op de eerste rij.

3 nesten 

We waren als een kind zo blij met het eerste ei. Toen wisten we nog niet wat er allemaal zou volgen. Natuurlijk was het voor iedereen spannend, nog nooit zaten we er zo bovenop. Maar liefs 3 nesten mochten we volgen. Mochten, eigenlijk is het moesten. Immers de vogelverslaving sloeg toe.

13 eitjes 

Het resultaat voortgekomen uit de liefde tussen man en vrouw, waren maar liefs 13 eitjes. Eentje kwam er niet uit, de reden, dat blijft gissen. Gejuich ging er door ons clubhuis, als het eerste eitje uitkwam. En zo sloeg elke keer de chat op hol, we vierden feest.

12 kuikens

Genoten hebben we van 12 kleine, o zo kwetsbare kuikentjes, zo klein en kaal. Vooral de eerste twee nesten, dat ging als een trein, man en vrouw verdrongen elkaar, telkens met volle snavels. Voorspoedig groeiden ze op, wat was het lief.

Noodlot

Toen verscheen er een verschrikkelijk bericht, er was een Merel man verongelukt. Hadden we in het begin er de moed nog in, we hoopten immers dat het niet onze man was. Spoedig sloeg de stemming om, man kwam niet langs bij vrouw, toen die broedde. Vrouw hield vol, liet het nest niet in de steek, met als resultaat 4 mooie kuikens. Helaas overleefde het jongste kuiken het niet, het had ook wel een flinke achterstand op de rest. In de loop van de week moesten we ook afscheid nemen van kuiken 2 en 3, vooral de laatste kwam onverwacht en dat was schrikken voor iedereen.

Toch een mooie afloop

Toch liep het met dit laatste nest nog goed af. Het ondernemende kuiken hield de gemoederen de laatste dag flink bezig, we zijn inmiddels niet anders gewend van jongen van deze ouders. Na de hele dag over de hoorn scharrelen en een paar keer bijna naar beneden te zijn gevallen, was ’s avonds laat toch nog het moment daar. Om 21.56 uur sprong (of sprong hij mis?) het jong naar beneden. Moeder Merel had het vrijwel direct gevonden op de grond en zal hem vast naar een veilig plekje hebben gedirigeerd. Dag kleine merel, het ga je goed!

Bedankt!

Na dit prachtige seizoen nadert nu toch echt het einde. Wij willen graag de eigenaren van de tuin bedanken dat zij hun tuin hebben opengesteld en ons via de camera hebben laten meekijken bij dit prachtige merelnest. Bedankt voor de gastvrijheid! Een applausje voor onze moderators in de chat, die altijd zorgden voor een goede sfeer. En een flinke pluim voor onze clipmakers Romke, Ed en Ingrid voor de vele mooie, grappige en ontroerende clipjes! En ook een welgemeende dankjewel van ons, het Merel Team, aan jullie, de kijkers. Dankzij jullie cliptips, vragen en gezelligheid in de chat was het een zeer geslaagd merelseizoen! 

De camera's gaan vrijdag rond 12.00 uur uit. De clipjes en de blogs kun je daarna nog gewoon bekijken. Hopelijk tot ziens bij het volgende seizoen van Beleef de Lente!

Jullie bloggers, Christ, Linda en Siënna

P.S. met een tikkie steunt u het werk van Beleef de Lente.

 

Clip door onze clipmaker Romke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs