naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Bernice Goffin

Ons kleine wondertje

Bernice Goffin | donderdag 29 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 180x

Een tijd lang dachten we dat je helemaal niet zou komen: moeder en vader hadden immers al een druk broedseizoen achter de rug. Maar toch gingen ze door en daarom kunnen we jou nu toch in het leven verwelkomen. Welkom, wondertje.

Sterk kuiken

Gisterenmiddag gebeurde het: plots was er een gaatje te zien in één van de eieren. Voor ons een fantastisch moment, maar voor het kuiken een teken dat hij/zij flink aan het werk moet: je weg uit zo een ei vechten is een zware taak, zoals we helaas hebben aanschouwd bij het derde huiszwaluwjong, die er niet in slaagde. Gelukkig bleek dit kuiken sterk en levenslustig: slechts enkele uren nadat we met zekerheid het eerste gaatje zagen was het kuiken helemaal uit het ei. De verwonderde blik van de ouders maakte het feestje helemaal af.

 

Een goede start

Moeder en vader kerkuil laten er geen gras over groeien: direct de eerste nacht wordt het kuiken al enkele keren gevoerd. Fantastisch om te zien dat ons wondertje gelijk al sterk genoeg is om zijn/haar kop omhoog te richten en zo voedsel aan te nemen van de voorzichtig voerende moeder. Vrouw kerkuil is intussen natuurlijk al een ervaren moeder, dus met het voederen zit het wel goed!

 

Meer leven in aantocht

Het blijft natuurlijk niet bij ons ene wondertje: als het goed is wordt er nu ongeveer om de dag een nieuw kuikentje geboren. Kuiken nummer twee blijkt echter een eigenwijsje te zijn: hij/zij vond twee dagen te lang duren en is zojuist, vlak voordat ik dit blog plaatste, al uit het ei gekropen! Dubbel nieuw leven! Er zullen de komende dagen dus nog meer wondertjes uitkomen. Houdt de camera’s dan ook goed in de gaten: wie weet ziet u live de start van een nieuw leven. Iets mooiers is er toch niet?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht