naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Lepelaar

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Groene specht

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Spreeuw

"Ons" vrouwtje is de zwaarste steenuil die Stone ooit gewogen heeft!   *   De ooievaars moeten het nest fel verdedigen   *   Eerste paring en prooioverdracht bij de slechtvalken al een feit   *   Beide ooievaars zijn weer aanwezig op het nest   *   Vrouw havik heeft het nest al bezocht!
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Onrust boven het nest

Arda van der Lee, STORK | donderdag 19 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 307x

Soms kan er een hevige strijd woeden rond een nest. Zelfs in het donker worden er dan aanvallen uitgevoerd door elkaar beconcurrerende ooievaars, waarbij soms de veren in het rond vliegen en de witte veren rood kleuren.

Ook bij het nest in Gennep ontstond deze week onrust in het luchtruim, doordat een 'vreemde' ooievaar het oog liet vallen op dit prachtige nest hoog bovenop het stadhuis. Dit leidde gelukkig niet echt tot schermutselingen. 

Ruzie kost jong het leven

Dat is in andere jaren wel eens anders geweest. Zelfs zo erg, dat het geruzie het leven kostte aan een jong. Toen leek het dat een paartje uit de buurt, waarvan het broedsel was mislukt, de aanvallen uitvoerde. Waarom? Je zou denken uit pure jaloezie en nijd, maar dat is menselijke emoties toedichten aan ooievaars.

Vrede getekend?

Dit jaar lijkt de vrede getekend tussen deze buren, maar is er af en toe een nieuwe kaper op de kust. Met als gevolg laag vliegende ooievaars en veel geklepper en gedreig. Maar onze ‘eigenaren’ weten stand te houden en broeden rustig verder.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht