naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Onrust boven het nest

Arda van der Lee, STORK | donderdag 19 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 437x

Soms kan er een hevige strijd woeden rond een nest. Zelfs in het donker worden er dan aanvallen uitgevoerd door elkaar beconcurrerende ooievaars, waarbij soms de veren in het rond vliegen en de witte veren rood kleuren.

Ook bij het nest in Gennep ontstond deze week onrust in het luchtruim, doordat een 'vreemde' ooievaar het oog liet vallen op dit prachtige nest hoog bovenop het stadhuis. Dit leidde gelukkig niet echt tot schermutselingen. 

Ruzie kost jong het leven

Dat is in andere jaren wel eens anders geweest. Zelfs zo erg, dat het geruzie het leven kostte aan een jong. Toen leek het dat een paartje uit de buurt, waarvan het broedsel was mislukt, de aanvallen uitvoerde. Waarom? Je zou denken uit pure jaloezie en nijd, maar dat is menselijke emoties toedichten aan ooievaars.

Vrede getekend?

Dit jaar lijkt de vrede getekend tussen deze buren, maar is er af en toe een nieuwe kaper op de kust. Met als gevolg laag vliegende ooievaars en veel geklepper en gedreig. Maar onze ‘eigenaren’ weten stand te houden en broeden rustig verder.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht