Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ongewenste Intimiteiten

Kelvin Klaassen | maandag 3 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 544x

Gisteren werd er luid en duidelijk op los gepaard in het nest van de kauwtjes. Toch opvallend, want de eieren zijn al gelegd, het broeden is al begonnen en... was de man in kwestie wel de man van ‘ons echtpaar’?

Notoir Monogaam

Kauwen zijn notoir monogaam. In de vogelwereld betekent dit dat wanneer de kauwen eenmaal een paar hebben gevormd, ze de rest van hun leven samen zullen blijven. Op het nest is goed te zien hoe respectvol man en vrouw met elkaar omgaan, dat ze elkaar duidelijk kennen en goed voor elkaar zorgen. Daarnaast brengt man regelmatig cadeautjes mee naar huis wanneer hij terugkomt van de gemeenschappelijke roestplaats. Huiselijk geluk ten top lijkt het, en tja, van het een komt natuurlijk het ander. Toch leek vrouw kauw gisteren niet te genieten van de seksuele advances van de man. En team kauw denkt te weten waardoor dat komt.

Ongewenste intimiteiten

Wij vermoeden namelijk sterk dat het niet ging om ‘onze’ man! Normaal gesproken wordt paringsgedrag door de man ingeleid met een beetje liefkozend gepik, of door de vrouw die zich zich dan aanbiedt door haar lichaamshouding aan te passen. Op de beelden van gisteren is echter te zien hoe de indringer vlug naar binnen vliegt, de vrouw gewelddadig onder zich houdt door haar in het gezicht te pikken en haar lijkt te verkrachten onder luidkeels geschreeuw. Ook kwamen we erachter dat het een paar dagen eerder ook al een keer is gebeurd.

Komt vaker voor

Dit soort buitenhuwelijkse intimiteit komt wel vaker voor bij kauwen. Bij sommige vogelsoorten worden paringen buiten het paar door de vrouw uitgelokt of actief nagejaagd, omdat het er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat de jongen de sterkste genen meekrijgen. Toch is dit is bij kauwen niet het geval, en onze vrouw stemt er ook duidelijk niet meer in. Daarnaast zijn de eieren al gelegd en kan er geen bevruchting van de eieren meer plaatsvinden. Er is hier dus wel degelijk sprake van ongewenste intimiteit. Maar hoe vervelend het er ook uitziet of klinkt, dit soort seksueel gedrag heeft een functie binnen de kauwenmaatschappij. Het maakt de hiërarchie van de groep duidelijk en laat dominantie zien.

Menselijke dieren?

We moeten dus voorzichtig zijn wanneer we dierlijk gedrag meten met een menselijke maat. Verkrachting heeft in onze menselijke maatschappij natuurlijk terecht een zeer negatieve connotatie. Het is een verschrikkelijke daad en past niet in ons systeem van normen en waarden. Toch maakt het deel uit van de natuurlijke wereld van de kauw. Wij kunnen gewoonweg niet weten hoe de kauwen zich hier over voelen en is het niet onze plaats om daar een moreel oordeel over te hebben.

Dus, hopelijk komt onze kauwvrouw snel een beetje bij van de schrik en lukt het ‘onze’ man zich eroverheen te zetten zodat ze samen weer kunnen overgaan tot de orde van de dag, namelijk: het uitbroeden van de vier mooie blauwe eieren!

De schuldige man kijkt even goed of de kust veilig is.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs