Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Voor de zekerheid even naar de vee-arts, gewoon achterin de auto 😅

Door Mark Hessels

Ondertussen op het erf van de kerkuilen

Mark Hessels | vrijdag 29 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 287x

Komt het 4e ei nu wel of vinden ze het zo wel genoeg voor dit jaar ? Dat gaan we nu snel weten. Dat geeft ons ondertussen even de tijd om weer eens het erf rond te kijken.
De buurman inspecteert de nieuwe woning.

BELEEF DE LENTE !

Nou dat lukt wel hier. Af en toe is het gefluit van de vogels ’s ochtends zo hard dat je de neiging krijgt om oordopjes in te doen. Ik ken zelfs een paar mensen die soms overdag het geluid van de buitencamera van de kerkuilen aan zetten om gewoon lekker vogelgeluiden te luisteren.

Ondertussen komt de ene na de andere trekvogel terug op het erf en begint als een bezetene rond te zoeken hoe het hier ook al weer in elkaar zat, waar de goede nestplekjes zijn en waar het eten wordt geserveerd. Met de gastenlijst in de hand kijken wij of iedereen al zo'n beetje terug is. Op dit moment wachten we in ieder geval nog op de grauwe vliegenvanger en voor in de bosrand de koekoek en de wielewaal.

 

DE BUURMAN (?) IS ER IN IEDER GEVAL AL

Vaste kijkers weten nog van voorgaande jaren dat de gekraagde roodstaart (de mogelijke buurman) zo enthousiast was over het kastje naast de kerkuilen, maar dat zijn vrouw uiteindelijk een andere plek op het erf heeft gekozen, zonder camera in de slaapkamer.

Ook nu is het mannetje weer niet weg te slaan bij het kastje, hopelijk is het vrouwtje van dit jaar een stuk enthousiaster en gaat het eindelijk lukken. Het mannetje is ook al prachtig te zien in slow motion vlucht in deze clip.

 

HET MEKKEREND ACHTERGRONDKOOR

De geiten mogen natuurlijk niet ontbreken, hoewel ze iets minder duidelijk aanwezig zijn. Sinds de bouw van de nieuwe geitenstal staan de geiten ’s nachts binnen en dat is natuurlijk het moment dat de meeste kijkers naar de kerkuilen zitten te kijken.

Maar los van dat gemekker spelen ze ook een belangrijke rol in het leven van de kerkuilen. Door hun begrazing krijgen we zoveel variatie in ons terrein en zijn er zowel hoekjes waar muizen zich rustig kunnen voortplanten als plekken waar de uilen ze makkelijk uit het gras kunnen vissen. Geen gemekker meer over de geiten dus 😜.

 

WAT KLINKT DIE HAAN ANDERS

Ik heb er eigenlijk nog niemand over gehoord, maar de haan (die toch regelmatig duidelijk te horen is) klinkt heel anders dan vorig jaar. Dat klopt ook wel, want het is zijn broer (🤔 ??). De vorige haan (ook wel de bekendste haan van Nederland genoemd), vertoonde ernstig grensoverschrijdend gedrag naar de nieuwe hennen en na vele therapeutische sessies hebben we hem geruild voor zijn broer. Meestal loopt zoiets slecht af voor de haan in kwestie en eindigt hij in de soep, maar de bekendste haan van Nederland heeft een nieuwe kans gekregen bij een heel andere toom hennen (jazeker, dat heet een toom) en voorlopig lijkt het daar een stuk beter te gaan. Zijn broer is ondertussen helemaal in de wolken met zijn nieuwe harem op zo’n mooie plek.

 

NOG IETS OVER DE KERKUILEN ?

Tja, de deadline voor deze blog komt snel dichterbij en V maakt nog geen aanstalten voor de volgende persing. Blijven het er dan toch 3 ? We gaan het snel weten.

Wat zijn je plannen V ? Houd je het bij 3 of doen we er nog één bij ?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs