Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ondertussen, in Dongen...

Bernice Goffin | zondag 30 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 934x

Zoals Mary in haar vorige blog schreef, is er momenteel heel wat te beleven in de kerkuilenkast in Alde Feanen. Maar ook in Dongen is het een en ander gebeurd: mevrouw kerkuil moest haar woning tijdelijk delen met een holenduif!
Foto Jelle de Jong

Dapper of onhandig?

Tussen dapper en onhandig zit soms een fijne lijn. Zo ook bij de holenduif die besloot om een nestje in de gang van de kerkuilenkast te bouwen terwijl mevrouw kerkuil de kast net weer met geweld had opgeëist van de kauwen. Gezien de holenduif een paar dagen lang vrijwel constant in de kast aanwezig was, is het zelfs mogelijk dat er eieren zijn gelegd, hoewel we dit niet hebben kunnen bevestigen.

 

Gedoemd te mislukken

Overdag was er tussen de slapende kerkuil en de mogelijk broedende holenduif een enigszins stabiele wapenstilstand: vrouw kerkuil tolereerde de duif op haar deurmat verrassend goed. Echter kwam er op de avond wel een moment waarop ze er weer uit wilde om te gaan jagen en moest ze langs de holenduif. Die was hier niet van gediend en verweerde zich kranig, maar bleek toch niet opgewassen te zijn tegen de uil en vluchtte uiteindelijk. Na enkele dagen gaf de holenduif deze strijd op en verliet de kast definitief.

 

Koppig

Een holenduivenexpert ben ik niet, maar van wat ik bij Beleef de Lente zie, lijken holenduiven soms een beetje koppig in het vinden en behouden van nestplaatsen. Dit is niet verrassend: geschikte nestholten zijn schaars en het is dan ook erg belangrijk voor holenbroeders om hun nestholten te behouden. Zoals we hier zien lukt dat echter niet altijd. Mevrouw holenduif zal een andere woning moeten vinden. Voor deze nestkast is nu duidelijk: ‘onze’ kerkuil is de eigenaar!

Nog een koppige holenduif! Foto Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs