Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Onder moeders vleugels

Mara de Groot | dinsdag 14 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1103x

Nu met maar liefst zeven kuikens is het een drukte van belang voor de ouders. Muizen, woelratten en af en toe een vogel worden dag en nacht aangevoerd.
Foto André Eijkenaar

Onder moeders vleugels

Het oudste kuiken is alweer drie weken oud en kan kleine prooien in zijn geheel naar binnen werken. Hij is nu volledig bedekt met dons, afgezien van de buik. De ogen zijn open. Je ziet dat langzamerhand het typerende hartvormige gezichtsmasker van de kerkuil (‘sluier’ genaamd) zichtbaar wordt. De slagpennen op zijn vleugels ontwikkelen zich nu ook snel. Het is prachtig om het gesis en getsjirp te horen van de kleine uiltjes!

Leeftijdsverschil

Omdat kerkuilen om de dag een ei leggen, worden de kuikens ook met dezelfde tussenpozen geboren. Dit betekent dat er een groot leeftijdsverschil kan zijn tussen het jongste en het oudste uiltje. De oudere uiltjes hebben meer tijd gehad om te groeien en aan te sterken en hebben dan ook meer overlevingskans dan de jongsten. Zeker in grote gezinnen zoals deze speelt dit mee.

Mannetjes of vrouwtjes?

Er valt in dit stadium nog niets te zeggen over het geslacht. Vanaf een leeftijd van ongeveer 42 dagen zullen de uilen geringd worden. Bij deze gelegenheid wordt ook een poging gedaan het geslacht te bepalen.

Maar zover zijn we nog niet. We hopen dat alles voorspoedig blijft gaan met het gezin! 
 
 
 

Groeiplaat Barn Owl Trust

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs