Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Kuiken doet alsof er niks aan de hand is. (Beleef de Lente screenshot)

Door Bart Franken
Vogelbescherming

OmKUUKelen en weer opstaan

Bart Franken | dinsdag 7 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 791x

Het meest bekeken filmpje tot nu toe, een succes op Twitter en ik heb het GIFje al meerdere keren op Whatsapp voorbij zien komen. Ons kuiken wordt de volgende social media hit. Het woord 'Omkukelen' lijkt uitgevonden voor onze 'Kuuk'...

We kunnen het in deze rare tijd gebruiken, wat simpele beelden om de lachspieren te trainen. De natuur heeft iets onschuldigs en ontwapenends, en het geeft veel inspiratie voor hele simpele, doeltreffende humor. Zo gaf onze Kuuk ons vandaag ook een prachtig geschenk, in een mooi filmpje samengevat door onze briljante clipmaker Emil: Vallen en Opstaan.

Je zou bij deze beelden haast geloven dat iemand ooit lang geleden iets vergelijkbaars zag en toen spontaan het woord 'Omkukelen' bedacht, een prachtig woord in de Dikke Van Dale. Het filmpje is ook voor iedereen herkenbaar. Velen van ons hebben zich wel eens zo gevoeld denk ik. Mijn vrienden kwamen bij het zien van de beelden direct met de verhalen op de zaterdagochtend, nadat de vrijdag avond iets té gezellig was geweest. :)

Trainen

Hoe zeer we er ook om kunnen lachen, het is onze kuuk serieus. Hij moet sterk worden, dus flink trainen. Ik kan mezelf voorstellen dat menig mens nu thuis de workouts doet in plaats van in de sportschool. Ik stel me voor dat het bij sommigen ook zo gaat, lekker aan het trainen thuis in de woonkamer en dan je evenwicht verliezen!

De workouts worden voor Kuuk steeds zwaarder, want hij groeit zo snel en zo hard. Binnen no-time gaat hij de kast verlaten. Waar een mensenkind er jaren over doet om alle spieren te trainen en te leren lopen, rennen, springen, zwemmen, etc. leert en traint onze Kuuk alles wat hij moet kunnen in pakweg 30 dagen. Een van de belangrijkste dingen is het trainen van de poten. Want als bosuil kuikens het nest verlaten en de sprong in het onbekende maken, kunnen ze nog niet heel goed vliegen. Met hun sterke poten klimmen ze dan de boom weer in omhoog, veilig weg van het gevaar op de grond. En ze moeten goed kunnen vasthouden aan een tak om vallen te voorkomen, vangen later prooien met hun poten. Noem maar op, die poten zijn heel belangrijk. Dus het rekken en strekken zul je steeds vaker gaan zien, het is van groot belang.

Van workout naar vlieg-out

We zien onze Kuuk letterlijk groeien met elke muis die hij naar binnen werkt. Het duurt dus niet heel lang meer voordat het kuiken uit vliegt. Maar voor die tijd gebeurt er nog genoeg om van te genieten. Het verder aangroeien van het verenkleed, het trainen van de vleugels, het gathangen. En natuurlijk het ringen. Al met al, genoeg om nog te zien en ongetwijfeld ook nog het een en ander waar we om kunnen lachen.

Klein bericht voor een van onze bijzondere teamleden

Helaas hebben we te horen gekregen van Jan dat Lex, een van onze trouwe ringers die elk jaar de kuikens van een blinkend stukje metaal voorziet, met zijn gezondheid worstelt. Gelukkig volgt hij onze Beleef de Lente Bosuilen op de voet en kan hij daar van genieten. Op deze manier willen we onze warme groeten en veel beterschap aan je overbrengen Lex, namens het hele team veel liefs en hartelijke groetjes.

Kuuk kukelt om (beleef de lente video).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs