Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Pa vliegt weg 21-05-2023 (foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Om door een ringetje te halen

Titia Bijwaard | dinsdag 30 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 126x

Zo goed doen de twee ooievaarsjongen het nu. Ze eten, groeien, en ontwikkelen zich volgens het boekje. Blijft altijd spannend om dat zwart op wit te zetten. Morgen kan alles anders zijn. Maar zoals het nu lijkt kunnen ze aanstaande zaterdagochtend 3 juni worden geringd.
Nest 21-05-2023 (foto Titia Bijwaard)

Van kuuk naar kleuter

De afgelopen week was die ontwikkeling goed waar te nemen. Steeds vaker proberen te staan, al is het dan nog wat wankel op de poten. Af en toe even met de vleugels wapperen. Wat zijn die vleugels dan al groot en toch ook nog slap. Dat wordt nog flink oefenen. Maar dat komt later. Eerst meer eten. Dat zijn nu ook al grotere prooien. En je hoort dat ze steeds vaker blijven bedelen om eten, het ‘gemiauw’. Eén dezer dagen zal het niet genoeg zijn dat Pa en Ma ooievaar elkaar afwisselen met voederen. Dan zijn er vaker voederingen nodig om die enorme groei te ondersteunen, en zullen ze de kleuters alleen moeten laten op het nest. Een spannend moment voor de ouders. Want je kunt je jongen dan ook niet meer beschermen tegen gevaar. En we zagen afgelopen week dat één jong al vond dat ‘hij’ best zelf ook het nest kan verdedigen.

 

‘Zelluf doen’

Deze dappere dodo-actie maakt mij een klein beetje bezorgd voor zaterdag. Want jonge ooievaars kunnen alleen worden geringd zolang ze zich bij gevaar nog ‘dood’ houden, akinese genaamd. We benaderen het nest zaterdag met een hoogwerker. Maar mocht blijken dat dit jong naar het ‘gevaar’ dreigt uit te vallen of erger nog te willen vluchten door over de rand te proberen weg te vliegen, dan verdwijnt de hoogwerker meteen weer uit het zicht en worden de jonge ooievaars niet geringd. Veiligheid van de ooievaars gaat immers boven alles!

Tijdens het ringen gaat de livestream daarom vanaf ongeveer 10.00 uur even offline. Maar Albert zal filmopnames maken van het ringen door Annemieke en Wim, en dan zal ik zo snel mogelijk daarna een blog plaatsen waarin ik vertel hoe het is verlopen. Daar komt dan ook een clipje van het ringen in te staan.

Onze ervaring is dat de ouders altijd dicht in de buurt zijn en zich alweer bij de jongen op het nest voegen als wij nog niet eens uit het zicht zijn verdwenen. Dus hopelijk gedragen ze zich allemaal gauw weer alsof ze zich niet zomaar laten ringeloren! En kunnen we ze een lang en gelukkig leven blijven volgen.

Pa rondom het nest 19-05-2023 (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs