Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Compilatie ringen 2016, met Zus Maria en zwager Richard

Door Leo Daanen
Stork

Om door een ringetje te halen !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 28 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 994x

Spannend is het elke keer weer, voor mij zelf, mijn zus en zwager, maar zeker ook voor de Groentjes van de IVN en voor de ouders en andere belangstellenden.
Foto Leo: De drie kuikens in Akinese houding, de middelste is soms wat nieuwsgierig zoals je ziet. (Foto 2016)

Aaaaahhhhh

Tsja wat wil je ook. Als de kuikens op de grond liggen in de 'dood-houding' (akinese genaamd) dan zijn het ook echt leuke en mooie vogeltjes hoor. Zodra je er eentje uit de welbekende blauwe Ikea-tas pakt, hoor je gelijk om je heen Aaaahhhhh……. En plat gezegd hoor je dan: “kiek toch us wa moi”. Tsja dan krijg ik zelf gewoon spontaan kippenvel, nee geen ooievaarsvel haha. Letterlijk gezegd zijn ze dus spreekwoordelijk om door een ringetje te halen en dat gaan we dan ook letterlijk en figuurlijk doen.

 

Ringen

Velen zijn er al een poosje over bezig, wanneer worden ze geringd?  Ja lieve mensen, ringen kan je niet zomaar hoor, allereerst moet er een hoogwerker aan te pas komen. De Groentjes van het IVN willen dat altijd graag op woensdagmiddag na 16.00 uur. Ik zal zelf ook aanwezig moeten zijn, of ik moet elders een ringer gaan zoeken, mar da wil ik nie ;-) Dus kort gezegd, iedereen moet op een bepaalde dag kunnen. En wat denk je van onze kuikens, zijn die er klaar voor? Want ook zij moeten die dag beschikbaar zijn haha. Nee grapje hoor, maar zij moeten wel op leeftijd zijn en dat is minimaal 4 weken oud. Nou wat dat betreft zijn ze klaar om te ringen, oftewel om door een ringetje te halen.

 

35 dagen

Woensdag a.s. zijn de kuikens ongeveer 35 dagen oud, dus 5 weken oud en tijd om te ringen dus. De hoogwerker, de gemeente Gennep, de Groentjes, de ouders, mijn steun en hulp Zus en Zwager, ik zelf, allemaal kunnen ze woensdag. Dus om 16.00 uur gaan we de kuikens met de hoogwerker naar beneden halen en ringen.

 

Lelijkerd

Het ringen gaat als volgt, ik doe voor alle veiligheid eerst een veiligheidsgordel aan, want soms moet ik uit het bakje om erbij te kunnen. Soms ga ik op het nest om een braakbal of iets dergelijks van het nest mee te nemen om te laten zien. Dan gaan we naar boven, ik dek de ooievaars af met een handdoek, dan blijven ze rustig. Pakken ze een voor een van het nest en stoppen ze in de bekende blauwe tas. Dan gaan we naar beneden, ringen meten en wegen ze, maken de snaveltjes schoon mits deze vol zitten met vastgeplakte troep. Vervolgens brengen we ze weer naar boven en zullen jullie zien dat ze na enkele minuten weer gewoon hun gang gaan, alsof er niets gebeurd is.

Pa en Ma hebben mijn kop inmiddels al vaker gezien en die weten ondertussen wel, als die lelijkerd boven het nest uitkomt, dan worden onze kids geringd. Nou Ma ik bekijk het wel even op afstand af hoor, ik hoef die lelijkerd niet meer van dichtbij te zien, Ajuuu ik ga wel op die andere schoorsteen staan, mzzlll.

Groetjes,  Leo     Houdoe.

Foto Leo: Wat een gezelligheid daar in Gennep hé, mooi toch ! (Foto 2016)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs