Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ogen groter dan de buik

Anjo Schouten | zaterdag 1 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 130x

U kent de uitdrukking vast wel, gewoon je bord volscheppen en het dan niet op kunnen. Rare uitdrukking eigenlijk, ik zie nooit zulke grote ogen. Toch moest ik er aan denken bij deze foto. Die blik van de uiltjes, een beetje keurend? Wat is het? Het lijkt niet gevaarlijk, kan je het eten?

Eten

Het is nog steeds moeders pappot. Net als bij alle dieren is het een hele onderneming, zelf leren jagen. Okay, veel dieren eten wat ze voor de neus staat, een bekkie gras of wat bast van een boom. Het prooizoeken voor mensen is ook een leerproces. Heb je eindelijk de jachtgronden gevonden volgt er een lijdensweg van zelfscanners, klantenkaarten, koopzegels en de vraag "spaart u ook Wuppies?" Doodmoe keer je huiswaarts. Om er dan achter te komen dat de ingevroren sate eigenlijk pens voor de hond is. Onderschat nooit het jagen!

De leerschool

Een rupsje of een spinnetje zal nog wel lukken, maar hoelang duurt het eer de kuikens zelf een muis kunnen vangen? Hoe mooi zou het zijn als we dat in een documentaire konden zien. Wat is de rol van de ouders in het geheel? Iemand moet het voordoen. Ook al hebben steenuilen rappe beentjes, achter een muis aanhollen lijkt me een onzinnige poging. Dus vanaf een paaltje toeslaan. Gek eigenlijk, er zijn heel veel films over hoe jonge cheetahs leren jagen, allemaal ver van hier, maar nooit eens beelden van jagende steenuilen, de leukste inheemse vogel. Je ziet soms prachtige beelden van slechtvalken die een duif vangen. Misschien heeft het te doen met het donker, maar daar zijn snufjes voor. Of is de steenuil niet stoer genoeg? Die haalt geen 130 p/u, heeft geen muil vol enge tanden. Maar wie weet, neemt iemand ooit de moeite het eens op beeld te krijgen. De eerste pogingen om een muis te vangen, de eerste worstelpartij van een worm uit de grond te trekken. Oh, dat laatste klinkt inderdaad niet stoer.
Voorlopig is het weer wachten op de takfratsen.

Foto:Jan Hoogendijk


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs