Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Van je familie moet je het maar hebben (foto's: Mark Hessels)

Door Mark Hessels

Oehoes als buren en de voorraadkast van M

Mark Hessels | vrijdag 17 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 235x

Ik werd wakker rond 5 uur en wist eigenlijk niet precies waarvan. Opeens hoorde ik een oehoe roepen van wel heel dichtbij. Het geluid van de oehoe is zo laag dat je het bijna eerder voelt dan hoort. Deze moet minstens ergens aan de rand van het erf hebben gezeten. Zo dichtbij zitten ze niet vaak !
M op een van tochtjes naar de voorraadkast.

Jagen of bejaagd worden ?

De combinatie oehoe en kerkuil is geen gelukkige, behalve als je zelf de oehoe bent. De oehoe jaagt behalve op tal van zoogdieren en grotere vogels ook o.a. op bos- en ransuilen. Kerkuilen lijken wat minder vaak slachtoffer te worden van deze top-predator (zo heet je als je ergens bovenaan de voedselpiramide staat), maar een wijze kerkuil doet er toch verstandig aan een blokje om te vliegen als deze grote lummels in de buurt zijn.

 

Niks aan de hand hoor.

Ik kon de verleiding niet weerstaan om toch maar snel op de camera’s te gaan kijken of M en V ook zo onder de indruk waren van deze oehoe midden in hun territorium. Maar niets was minder waar…. In de hooiberg ging het dagelijks leven gewoon door alsof er helemaal niets aan de hand was, terwijl zelfs op de camera’s de oehoe overduidelijk te horen was. Er werd wat geknuffeld en nog wat gepoetst en langzaam werd het eens tijd om de kast op te zoeken. Ik was al lang blij dat ze binnen zaten want de invliegopening is in ieder geval te klein voor een oehoe. Hoewel, als ie zich een beetje kwaad maakt vliegt ie misschien wel met kast en al ervandoor….(dat laatste is overigens fake nieuws hoor).

Het laat maar weer eens zien dat jagers en prooien in de natuur elkaar nooit echt kunnen ontlopen. Je kunt als prooi wel extra op je hoede zijn, maar je kunt nooit ergens gaan leven waar helemaal geen enkele jager zit. Dus gewoon een beetje extra oppassen en verder gaan met je dagelijkse leven dan maar.

 

De geheime voorraadkast van M

Ondertussen lijkt M ook gewoon door te gaan met het bijzondere gedrag dat we vorig jaar voor het eerst op camera zagen. Hij legt buiten de kast, maar nog wel in de hooiberg, een eigen privé voorraadje aan met prooien. En niet zo maar op een willekeurige plek, want het is duidelijk te zien dat hij precies weet waar hij ze later op moet halen en dat doet hij dan ook zonder aarzelen zelfs midden op de dag.

Het is opmerkelijk dat hij zijn verzameling op een plek in de hooiberg legt die toch een stuk minder veilig lijkt dan in de kast, tenzij hij natuurlijk V als zijn grootste concurrent ziet op dit moment. Gelukkig krijgt V na heel veel aandringen af en toe ook een hapje uit de voorraadkast van M, maar heel erg van harte gaat dat nog niet.

Omdat we vorig jaar dit gedrag al zo bijzonder vonden hebben we er een kort artikel over geschreven in het jaarblad UILEN, waarvan nummer 12 heel binnenkort weer uitkomt. Erg leuk om voor die tijd nog een keer de bevestiging te zien dat het vorig jaar niet zomaar een eenmalige actie was, maar dat het M kennelijk wel goed bevalt om zo zelf wat achter de hand te hebben.

Wil je het ook nog eens terugkijken op bewegend beeld ? Dat kan in dit mooie filmpje.

 

(boven) Ik heb opeens zo'n trek in wat lekkers (onder) Het mag dan wel een vreemde tijd zijn, maar kijk eens wat ik nog vond in de voorraadkast.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs