Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Oehoekuikens geringd

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | zondag 9 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 770x

Op 8 mei zijn de beide oehoekuikens even uit het nest gehaald om ze te ringen. In het vorige blog heeft u kunnen lezen dat ringen ook daadwerkelijk een bijdrage kan leveren aan de bescherming van deze magnifieke uilen. De meetgegevens vindt u hieronder.

 

Volgens de verhouding tussen vleugelmaat en gewicht zouden beide kuikens vrouwtjes moeten zijn. Maar het zou ook best kunnen dat K2 ( de kleinste) toch een mannetje is, maar dan een erg zware. En met de overdaad aan voedsel is dat nog niet zo’n gekke gedachte. Maar voor de satistieken gaan ze beide als vrouwtjes de boeken in met bij K2 dus een vraagteken erbij. Hun gewicht ten opzichte van de leeftijd suggereert dat ze in een goede conditie verkeren.

Ring van het Vogeltrekstation

De jongen hebben een aluminium ring om de poot gekregen met daarop een uniek nummer en de tekst: “Vogeltrekstation Nederland”. Wanneer het kuiken later wordt gezien of ( meestal) dood gevonden, kan de vinder de ring melden in zijn eigen land. Uiteindelijk krijgen dan zowel de melder als de ringer alle resultaten.

Meten is weten

Behalve het om knijpen van de ring, heb ik ook de vleugelmaat gemeten. Die maat zegt iets over de leeftijd van een kuiken. In combinatie met het gewicht kan ook iets gezegd worden over het geslacht en de conditie van de jongen.

Vader en moeder

Het mannetje zat bij aankomst in een boom tegenover de schuur. Hij had vrij zicht op het nest. Pa deed slechts 1 oog open en leek zich niets van ons aan te trekken. Het vrouwtje vloog bij onze aankomst op de zolder direct weg, zoals het ook hoort. Omdat dit allemaal zo keurig ging hebben we besloten de camera’s dus aan te laten.

Stress

Uiteraard betekent zo’n ringactie tijdelijk stress voor de vogels. Maar dat maken ze in hun leven natuurlijk nog heel vaak mee. De volwassen vogels hebben alleen meegekregen dat we op zolder kwamen. Ze vlogen beide naar bomen van waaruit ze het nest en ons niet konden zien. Het vrouwtje was om 15:20 uur weer terug op het nest. De jongen hadden zich eerst even verstopt, maar kwamen in de middag ook weer terug. Eerder dan ik had verwacht leek alles weer normaal. Een zeer geslaagde actie vanuit ons standpunt!


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs