Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Mannetje en vrouwtje samen in de schuur

Door Gejo Wassink

Oehoe terug bij Beleef de Lente

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | donderdag 4 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1113x

Zoals jullie zien is de Oehoe na enkele jaren van afwezigheid weer terug bij Beleef de Lente. Maar ik kan me ook voorstellen dat u denkt: “Wat een vreemde plek, Oehoes broeden toch in rotswanden?”.
Het vrouwtje van de Oehoes in de nestkist. Vaak zit ze ook linksonder in het hoekje.

Bijzonder oehoepaar 

Dat klopt! Het gaat hier dan ook om een bijzonder oehoepaar. Minimaal één van de Oehoes is afkomstig uit gevangenschap, maar leeft al jaren in de vrije natuur.

Fotografen zagen dat een van de uilen een kwekersring droeg. Bovendien was deze Oehoe goed te benaderen. Of de tweede Oehoe een wild exemplaar is kan niet met zekerheid worden gezegd. 

Is het erg dat een ontsnapte Oehoe in de vrije natuur leeft? 

Ook al is er een ontsnapte vogel in het spel, toch hebben we besloten deze Oehoes mee te laten doen in Beleef de Lente. Zo kunnen we gaan vergelijken hoe ze zich gedragen ten opzichte van de wilde Oehoes.  

Bovendien zien we nu wat er van kan komen wanneer je een tamme Oehoe los laat of wanneer ze ontsnappen. Sommige overleven en gedragen zich dan vreemd. Denkt u maar eens  aan de “Terror Oehoe” een tijd terug. En….. zoals u ziet broeden deze Oehoes in een schuur. Heel anders dan de wilde soortgenoten. Je krijgt dan toch een beetje “een dierentuin in het wild”.

Veel losgelaten, tamme Oehoes redden het overigens niet en sterven een langzame dood. Kortom…… dit zijn geen huisdieren en we moeten oppassen om in een impuls dergelijke vogels te gaan kopen.

Dat gezegd hebbende gaan we nu vooral genieten van deze majestueuze vogels.

Op 28 februari is om 13:27 uur het eerste ei gelegd. En gisteren - 3 maart dus - om 8.19 uur het tweede! Het vrouwtje is nog niet direct gaan broeden, maar bleef nu wel voortdurend in de nestkist. 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs