Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ma op dak 25-06-2023 (foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Oefenveldje

Titia Bijwaard | dinsdag 27 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 140x

De veenweide naast onze tuin is gemaaid. Zie het filmpje onderaan dit blog. Mooi op tijd voordat de ooievaarsjongen uitvliegen. Want dit weiland is de eerste plek waar ze zullen landen, struinen, hun eigen eten bij elkaar scharrelen en waar vandaan ze de rest van de wereld gaan ontdekken.
Jong van 2022 op hooibaal in het weiland (foto Titia Bijwaard)

Ouders op afstand

Pa en Ma ooievaar geven de jongen steeds meer ruimte op het nest. Ze zorgen letterlijk voor wat meer afstand in de volgende stap naar zelfstandigheid van de pubers. Op de webcam is dat niet te zien, maar de ouders brengen vooral in de vroege avond wat meer tijd door in de buurt van het nest in plaats van er op. Ze verblijven dan in de bomen van de buren of op het dak van ons huis. Zo houden ze de jongen nog wel goed in de gaten, maar hebben die wat meer bewegingsvrijheid op het nest.

 

Op dieet

Los van de moeilijke voedselsituatie door de droogte, is dit de periode in het broedseizoen waarin de jongen minder gevoerd worden. Ze moeten namelijk wat afvallen voor het uitvliegen. Want van het nest afzweven gaat de eerste keer vaak al heel mooi, maar vanaf de grond weer opstijgen naar boven vergt toch heel veel kracht. Dan moet overtollig gewicht ze niet in de weg zitten. De hongerige pubers zullen dus steeds harder gaan bedelen om voedsel richting de ouders die ze in de buurt zien. Zijn hun ouders wel weg om eten te verzamelen, dan houden de jongen zich stil.

Als het echt uitvliegtijd is zullen Pa en Ma vaker onder het nest in het weiland rondlopen om de jongen te laten zien hoe je voedsel verzamelt en om ze uit te nodigen mee te komen doen. En dan is het fijn dat het hoge gras er af is zodat ze veilig en overzichtelijk kunnen landen. Die eerste vlucht en landing is voor ons al super spannend om mee te maken (en hopelijk voor jullie vast te leggen). Hoe bijzonder moet dat voelen voor een jonge ooievaar om te ervaren dat je gedragen wordt door de wind onder je vleugels omdat je vliegt!

Maaien weiland en check door Pa 21-06-2023 (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs