Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Annelies Marijnis | woensdag 26 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 906x

Voordat ons zwaluwtje uitvliegt, moet ie zijn vliegspieren trainen. Inmiddels hebben we dat al een paar keer gezien op de camera kunnen zien. Kuuk maakt in het nest allerlei bewegingen, rekt de vleugels regelmatig uit en kijkt ondertussen nieuwsgierig naar buiten.

De ouders zie je regelmatig de veren van Kuuk schoon houden van parasieten. Soms zie je kleine witte puntjes op de veren, dat zijn de resten van de schachten waaruit de veren groeien, wat op zich ook jeuk veroorzaakt als de veren doorbreken. Veren bestaan uit keratine zoals bij ons de nagels van zijn gemaakt. Kuuk poetst ook zelf al zijn verenpak wat ook in prima vorm moet zijn voor de eerste vlucht.

Push-ups

Je moet je voorstellen dat er in een nest 4 of 5 jonge Huiszwaluwen hun krachttraining en push-ups oefenen, er blijft dan bijna geen ruimte meer over en het wordt een benauwde bedoening. Onze zwaluw heeft het rijk alleen om sterk te worden. In dit geval is dat een voordeel ondanks de drama's van vorige week.

Als de jonkies uitvliegen, komen ze ook weer terug op het nest omdat ze nog niet voor zich zelf kunnen zorgen en van eten afhankelijk zijn van de ouders. Hij zal dan ook nog terugkomen om te slapen in het nest.

Uitvliegen

Ben benieuwd wanneer Kuuk gaat uitvliegen. Op zijn vroegst zou dat 2 of 3 juli gaan gebeuren maar de kans is groot dat ie nog een paar dagen blijft zitten. Hij heeft natuurlijk in het begin honger geleden, veroorzaakt door storm en regen en dat kan het uitvliegen vertragen. Je moet niet gek kijken als pa en ma al aan de tweede leg beginnen terwijl Kuuk nog regelmatig wordt gevoerd op het nest. Hopelijk kunnen we dit allemaal volgen op de camera's.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs