Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Ode aan de perenboom

Ronald van Harxen, STONE | zondag 11 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 969x

Meer dan 110 jaar staat hij al op deze plek, al die tijd geen vin verroerd. Alleen gegroeid. Van een meter hoog met slechts een paar nietige zijtakjes tot een knoest van een boom. Hij stond er al toen de eerste wereldoorlog nog moest beginnen. Hij is de werkelijke hoofdrolspeler. Hulde aan hem.

Waarom je druk maken?

Hij staat er ogenschijnlijk zonder doel. Alleen er te staan is genoeg. Je zorgen maken of er toch nog een laat nachtvorstje komt die de tere bloemsens bevriest, of er wel genoeg peren rijp worden en of ze wel sappig genoeg zullen zijn? Of angstig worden als de wind orkaankracht bereikt en aan je takken en wortels rukt? Aan hem is het niet besteed. Hij neemt het leven zoals het komt, de dood inbegrepen. Of er nu een Elfstedentocht verreden wordt of een hitterecord gebroken, ieder jaar opnieuw weer geuren zijn bloesems, groeien zijn peren, vallen zijn bladeren en blaast de wind door de kale takken. Dat is een zekerheid. Totdat hij omvalt. Waarom je dan druk maken?

Lankmoedig

Gastvrij is hij. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar nu staat hij lankmoedig toe dat er een steenuilenkast in hem gespijkerd is en dat de bewoners ervan de hoofdrol zijn komen opeisen. Hij laat zich gebruiken als roestplek en als uitkijkpost, als minneplek en echtelijk bed, als eierdoos en crèche, als terras en snackbar, als landingsplek en oefenplek voor nachtjagers in opleiding, als douche, ja zelfs als poepplek. Maar liefst 12 jongen hebben hem de afgelopen jaren ondergescheten, eerst alleen op de dikke tak waar de kast op rust, later ook op andere takken. Het maakt hem allemaal niets uit. Zonder morren laat hij het gebeuren, geen misprijzing komt er over zijn lippen. Geduldig wacht hij op de regen die zijn takken weer schoon zal spoelen. Alsof er nooit uilen waren. Dat is een zekerheid. Waarom je dan druk maken?

Gasten komen en gaan

Gastvrij is hij ook als het om andere bezoekers gaat; onderscheid naar soort of geslacht, daar doet hij niet aan. Een steenmater is hem even lief als een grote vos, voor de scherpe klauwen van een sperwer knijpt hij net zo goed een oogje toe als voor een boomkruiper die hem kietelt. Of ze groen, groot of middelst zijn, ook de kleine en de zwarte zijn welkom. Wat hun bedoelingen ook zijn, hij oordeelt er niet over. Snode plannen, op zoek naar wat eetbaars of een vrijstaande woning, of gewoon nieuwsgierig; het maakt hem niet uit. Misschien in de wetenschap dat het allemaal passanten zijn, die komen, even kijken en dan altijd weer gaan. Dat is een zekerheid. Al meer dan 110 jaar lang. Waarom je dan druk maken?

Ik sta, dus ik besta

Hij staat er te staan en denkt: “Ik sta, dus ik besta”. Hopelijk voor ons, de steenuilen en de passanten nog vele jaren. Hemzelf maakt het niet zoveel uit. Zóveel wijsheid.

 

Passanten 2019 (in willekeurige volgorde): kerkuil, steenmarter, eekhoorn, vleermuis, gaai, kauw holenduif, grote bonte specht, middelste bonte specht, boomkruiper, koolmees, ekster, pimpelmees, houtduif, merel, grote vos, sperwer, zwarte kraai en groene specht.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs