Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Nummer twee!

Ronald van Harxen, STONE | zondag 28 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 530x

Wat liet ze ons lang in spanning gisteren, pas om 21:16 uur was het eindelijk zover: ei nummer twee. Op de kop af 60 uur en 39 minuten na het eerste. Net geen record, want dat staat op 61 uur en 2 minuten. Van wie? U raadt het vast: van de lady herself. Vorig jaar gescoord op 1 april om 22:48 uur.

Over tijd

Daarmee is ze ruim zes uur over tijd, gerekend met de gemiddelde tijd tussen alle eerste en tweede eieren bij Beleef de Lente. De kortste tijd tussen ei een en twee staat overigens op naam van het allereerste Beleef de Lentevrouwtje in 2007: 46 uur en 51 minuten. Ik ben benieuwd hoeveel kijkers zich dat nog herinneren. Moet je op minst nu een jaartje of twintig zijn om het bewust te hebben meegemaakt. Het was in de vroege ochtend van de 9e april, half zes precies. Dus erg veel zullen er niet live bij zijn geweest, vermoed ik. Misschien Anjo.

Nummer drie?

Nu begint het wachten op nummer drie. Gemiddeld duurt dat iets meer dan 52 uur. Daarmee rekenend zouden we uitkomen op dinsdag 30 maart, 01:25. Wie blijft daarvoor op? Moet wel haast een avondmens zijn. Maar met een schaaltje borrelnootjes en een glaasje wijn onder handbereik moet het wel te doen zijn. Onze vrouw, zou echter onze vrouw niet zijn als ze zich netjes aan het gemiddelde zou houden. In 2018 duurde het slechts 49 uur en 27 minuten voor nummer drie eruit floepte, maar in 2019 ruim tien uur langer: 59 uur en 39 minuten en vorig jaar 56 uur en 1 minuut. Het kan dus nog alle kanten op. Eet uw borrelnootjes dus beter stuk voor stuk en drink de wijn niet te gulzig. Anders belandt u met een lege maag in kennelijke staat. Ik waag me niet aan een voorspelling, dat heb ik inmiddels afgeleerd. Maar ergens tussen maandagavond half elf en dinsdagmorgen twaalf uur, dat durf ik wel aan. Maar misschien ook wel eerder ... of later.

Vroege vogels

Vandaag meer reden dan ooit om naar Vroege Vogels te luisteren. Rond half tien aandacht voor het eerste ei. Speciaal omdat het er zo vroeg was dit jaar. Het vroegste Beleef de Lente ei ooit en het op 2 na vroegste uit onze 35 jaar onderzoek, zoals Pascal al uitgevogeld had. En dat wil wat zeggen op een totaal van bijna duizend nesten!
STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs