naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Nummer drie is daar!

Ronald van Harxen, STONE | maandag 16 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 263x

Gisteren werd keurig volgens het boekje door vrouw Winterswijk het derde ei gelegd, om 13.30 uur. Precies 49 uur en 27 minuten na het vorige. Het zal nu afwachten worden of ze het hierbij laat, of dat er nog een ei bijkomt. Kunnen we aan het gedrag van het vrouwtje al iets afleiden over nummer 4?

Broedbegin

Doorgaans beginnen steenuilen ergens tussen het voorlaatste en laatste ei in met broeden. We hebben eerder echter ook gezien dan dat er niet één duidelijk moment aan te wijzen is waarop je echt kunt zeggen: en nu begint ze. Het is meer een geleidelijk proces, waarbij ze kortere en langere tijden op het nest afwisselt met periodes buiten de kast. Als we naar afgelopen nacht kijken dan zien we dat ze gisteravond om 20:55 uur, na de aaname van een bosmuis en 7,5 uur na de leg van het derde ei, de kast verliet en pas vanochtend om 6:24 uur weer terugkwam om op de eieren te gaan zitten. De eieren lagen dus 9,5 uur onbebroed. Ze is wel nog even teruggeweest om een tweede muis op vooraad te leggen - zoals zo mooi in het clipje van Geert te zien is - maar om de eieren heeft ze zich niet zichtbaar bekommerd.

Niet te voorspellen

Vast broeden doet ze dus nog niet, maar dat hadden we ook niet verwacht. Benieuwd wat ze komende nacht gaat doen. Als ze er nog een ei bij gaat leggen, zal ze nog veel afwezig zijn. Maar ook als ze al veel tijd op de eieren doorbrengt, kan er nog best een ei bijkomen. Aan een voorspelling waag ik me dan ook beter niet. Dinsdagnacht weten we meer.

Verschil met de kauwen

Grappig is overigens het verschil met de kauwen in Dongen. Daar bedroeg de interval tussen het eerste en tweede ei bijna 25 uur en tussen het tweede en derde idem dito. Hoewel de vrouwtjes nagenoeg even zwaar zijn als steenuilenvrouwtjes, slagen ze er dus in om in de helft van de tijd die een steenuil ervoor nodig heeft, een volgend ei te produceren. Op dit moment kan ik nog niet goed bedenken wat daar de biologische achtergrond van is, maar ik zal er de komende dagen eens wat literatuur op naslaan. Als ik wat interessants vind, kom ik er zeker op terug.

Vlugger klaar

Overigens verloopt het hele proces bij kauwen veel sneller dan bij steenuilen. Doen steenuilen er 63 dagen over (bij 4 eieren) om van het eerste ei naar jongen van 30 dagen te komen, een gemiddelde kauw flikt datzelfde kunstje in 52 dagen, 11 dagen korter dus. Niet alleen leggen ze sneller achter elkaar, ook broeden ze beduidend korter: 17/18 dagen tegenover 26 bij de steenuil. Haastige typjes dus. Niet omdat ze er nog een tweede legsel achteraan produceren; dat doen ze net als steenuilen nooit. Waarschijnlijk willen ze gewoon vlugger weer tijd voor zich zelf hebben.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht