Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nu wil ik weer!

Arda van der Lee, STORK | donderdag 8 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 752x

Man en vrouw ooievaar wisselen elkaar af tijdens het broeden. En onze ouders in spé willen graag allebei broeden: soms wordt met zachte drang de ander overgehaald op te staan en voedsel te gaan zoeken.

Lang niet bij alle vogels wisselen man en vrouw elkaar af bij het broeden. Bij de meeste soorten knapt het vrouwtje deze klus op. Neem de wilde eend; het vrouwtje heeft daar niet alleen de zorg voor het broeden, maar ook voor het grootbrengen van de jongen.

Maar onze ouders nestelen zich allebei graag op de kostbare eieren. Soms zitten ze zó lekker, dat ze eigenlijk geen plaats willen maken voor de ander. Maar de nieuwkomer frut, frunnikt en zeurt net zolang aan de kop van de ander, dat die uiteindelijk toch maar plaats maakt. 

Wie heeft de beurt?

Als een ooievaar zit te broeden, is moeilijk te zien of het om het vrouwtje of het mannetje gaat. Gelukkig heeft ons mannetje een zilverkleurige aluminium ring om zijn (rechter)poot en het vrouwtje een zwarte (Elsa) ring om haar rechter poot. Dus als de ooievaar die op het nest over de broedende partner waakt, nou niet zijn rechterpoot heeft ingetrokken, kunnen we ook makkelijk zien wie wie is. Het tijdstip van de dag kan misschien ook uitkomst brengen. Leuk om met elkaar eens op te letten of er 'vaste' tijdstippen van wisselen en broeden zijn van man en vrouw. Het vrouwtje zit in ieder geval vaak 's avonds en 's nachts op het nest.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs